Home » Arrangement, Featured, Film, Headline, Nyhet

TRE arrangementer som varmer! 1-5 des.

29 november 2010 Ingen kommentarer

Bergen Filmklubb har denne uken TRE arrangementer som vil varme kropp og skjel i disse kalde tider.

Internasjonal Kortfilmkveld 20.00 Ons 1. Des
Eerie Indiana 17.00 Fre 3. Des
Careful 20.00 Søn 5. Des

INTERNASJONAL KORTFILMKVELD 20.00 onsdag 1. des

Filmklubbstyrets representanter reiser hvert år på utallige festivaler og ser der både det beste og verste som befinner seg i kortfilmverden. Denne kvelden på Tivoli har vi samlet sammen våre favoritter fra det store utlandet og satt det sammen til en pen liten kompilasjon på nesten to timer. Filmene er i hovedsak hentet fra festivalene i Cannes, Berlin, Locarno og Grimstad.

Liker du kortfilm, går du med en filmskaper i magen eller lurer du bare rett og slett på om kortfilmskapere i utlandet er bedre enn de norske? Møt opp på Tivoli, få deg en forfriskning i baren og kos deg med det beste korte vi har sett på ulike festivaler.

Informasjon om pris kommer.

EERIE INDIANA 17.00 fredag 3. des

Episode 1-4
Eerie, Indiana. Regi og manus: Jose Rivera, Karl Schaefer. USA 1991. Foto: Jonathan West. Musikk: Paul Buckmaster, Nicholas Pike. Medv.: Omri Katz, Justin Shenkarow. DVD, farger, 30 min pr. episode.

Home Sweet Home.

I 1991 var Eerie og Twin Peaks de to kuleste byene i Amerika. Det er en lettelse å kunne meddele at førstnevntes attraksjonsverdi fremdeles ikke er foreldet. Ved gjensyn danker serien ut sine rivaler, «Goosebumps» og «Are you afraid of the Dark?».

Tenåringen Marshall Teller har knapt flyttet til Eerie i delstaten Indiana før han begynner å ane noe suspekt, ikke bare med byens navn, men også med dens 16,661 innbyggere. Hans videre… granskning avdekker at byen er et mekka for ondskap og maktsykhet, iverksatt av hensynsløse hunder, satanistiske skolesøstre, utenomjordiske ånder og Elvis. Hvor mye kan en stakkars trettenåring takle?

I ekte noir-stil tar han saken i egne hender. Den etter hvert så velstrukturerte krimgåten er trolig nøkkelen til at serien har holdt seg så godt de siste tjue årene. Da serien ble kringkastet for andre gang i 1997 var det faktisk mange som sammenlignet den med «X-Files». Begge disse seriene definerte en bestemt filmtematikk på 90-tallet, som ytret mistro til autoriteter. Denne mistroen skildres ofte i form av konspirasjonsteorier knyttet til åndelighet, også i TV-serier myntet på barn. Det paranormale i «Eerie, Indiana» er ikke barnslig, selv om det ses gjennom barneøyne.

Den bittersøte nostalgien er også en sterkt medvirkende faktor til seriens varige appell. Det er derfor så befriende å innse at man ikke tok feil. Dette er faktisk skikkelig gøy!

Inngang er GRATIS, forutsatt medlemskap i Bergen filmklubb.
Medlemskap kan kjøpes i døren for 100,- og vil også gjelde for våren 2011.
Dørene åpner en halv time før. Velkommen!

CAREFUL

Careful. Regi og manus: Guy Maddin & George Toles. Canada 1992. Foto: Guy Maddin. Musikk: John McCulloch. Medv.: Brent
Neale, Sarah Neville m.fl. Kopi: Tour de Force. Engelske mellomtitler. 35mm, farger, 1 t 40 min.

Pass opp for alt!

I fjellandsbyen Tolzbad kommer sikkerhet først. Faren for snøskred er så påtrengende at innbyggerne til enhver tid må holde et senket stemmenivå og bevege kroppen med omhu. På tross av disse sosiale barrierene finner de unge studentene Johann og Klara hverandre. Deres lyster har imidlertid blitt undertrykt gjennom år med påtvunget forsiktighet. Klara trekkes mot sin ignorante far, mens Johann ikke lenger klarer å styre sitt mektige begjær for moren. Den eldre generasjonen er heller ikke uberørt av forholdene, da deres trengsler synes like upassende som barnas. Denne tynne linjen mellom det ulovlige og det fascinerende utgjør ambivalensen i Guy Maddins filmer. Selv tiltrekkes han av filmformens fortid. Careful er utformet som en hyllest til tysk 20-tallsfilm, med knitrende lyd, mellomtitler og håndmalte fargeeffekter. Det er denne bevegelsen bakover i tid som også har preget Maddins senere stumfilmer. De tre siste, som sammen utgjør The Me Trilogy, tilbakekaller også Maddins utrolige barndomsminner i forsøk på å forevige disse som gotisk ekspresjonisme. Her ligger det et tydelig ønske om bearbeidelse av fortiden gjennom nye uttrykk, og nåtiden gjennom gamle uttrykk. Sett fra et slikt perspektiv visker Maddin ut skillet mellom det opplevde og det fiktive. På spørsmål om temaet hevder han å aldri ha filmet noe som ikke er hundre prosent sant. Careful setter filmens forhold til det sannferdige på prøve, og balanserer til slutt mellom det latterlig perverterte og det tidløst troverdige.

Inngang 50,- forutsatt medlemskap i Bergen filmklubb.
Medlemskap kan kjøpes i døren for 100,- og vil også gjelde for våren 2011.
Dørene åpner en halv time før. Velkommen!