Home » Film

14.11 – Film Ist + LIVE: Svarte Greiner

11 november 2012 Ingen kommentarer

I 1895 omtalte Lumière-brødrene sin oppfinnelse som en maskin i stand til å «reprodusere ekte bevegelser». Filmkunstneren Gustav Deutsch mener at brødrene tok feil, at bevegelsen utelukkende er produsert av betrakterne. Siden 1998 har han forsøkt å definere hva filmen egentlig er, en søken som har resultert i en rekke fenomenologiske tablåfilmer. Bergen filmklubb viser de tolv første tablåene.

Første del av denne samlingen tar for seg filmens vitenskapelige egenart. Deutsch mediterer visuelt over tid og bevegelse, lys og mørke, samt filmens materialitet og instrumentalitet. Emner som komikk, magi, erobring, språk, følelser, hukommelse og dokumentasjon drøftes i Film ist, utelukkende ved bruk av arkivmateriale fra tidligere filmer, satt sammen i nye montasjer og derigjennom tildelt ny mening. Gjennom å frigjøre klipp fra deres originale kontekst ønsker Deutsch å vise hvor lett nye tolkningsmuligheter oppstår og hvor potente mennesker er når det kommer til å se sammenhenger og skape visuelle narr ativer. Ved hjelp av disse kor te filmsnuttene – ofte repetert flere ganger for å påpeke denne meningssyklusen – dekker Deutsch et helt århundre på en drøy time.

Resultatet er en unik film som ivaretar klippenes gåtefulle kraft, helt uten forklarende og forstyrrende elementer. Den samlende opplevelsen overskrider summen av de forskjellige delene. Satt sammen til en strøm av assosiasjoner flyter Film Ist fremover som noe større, noe som nærmer seg det metafysiske. Deutsch lærer oss således at det ikke finnes noe sånt som et banalt bilde. En enkeltstående hendelse kan oppleves både som skremmende og morsom på samme tid. Når filmskapere forstår dette, finnes det heller ikke noen begrensninger for hva film kan være – for hva film er.

Som om ikke denne visningen var nok i seg selv, har vi fått lydkunstneren Erik Skodvin til å akkompagnere filmen live med sitt soloprosjekt Svarte Greiner. Skodvin har gjort flere uforglemmelige konserter i Bergen, sist under Ekko-festivalen i 2010, en opptreden som samlet alle som var tilstede i en kollektiv rus av frysninger og melankoli. Hans dype ambienttoner vil nå gi Gustav Deutschs tablåer et ytterligere lag med mening, mening som bare kan oppleves denne ene gangen.

FACEBOOK

Som bildet viser: Film Ist vises selvfølgelig på 16mm-fremviser. Dette blir en storslagen hyllest til filmmediet i seg selv!

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.