Home » Anbefaling, Arrangement, Film

Vibber 2013: Pushwagner

17 april 2013 Ingen kommentarer

Fredag 19. april går Festspillene i Bergens studentarrangement Vibber av stabelen, og i den anledning viser Bergen Filmklubb dokumentaren «Pushwagner» fra 2011.

Hariton Pushwagner, eller Terje Brofos som han egentlig heter, må kunne regnes som et nasjonalt ikon. Hans kunst er like særegen som hans personlighet, og han er en unik aktør i norsk samtidskunst. Regissørene Even G. Benestad og August Baugstø Hanssen bestemte seg for å prøve å fange denne merkelige personligheten på film, og fulgte kunstneren rundt med kamera i en periode på tre år. I 2011 resulterte dette i dokumentaren «Pushwagner», et fascinerende og prisbelønt portrett av en av Norges mest kjente og ikoniske kunstnere.

Sentralt i filmen står forholdet mellom Pushwagners personlighet og kunst. Fokuset ligger på det tidsrommet regissørene har fulgt ham i, men hovedpersonen selv tar ofte initiativ til å føre historien tilbake til de hendelser i hans liv og karriere som har bidratt til å forme ham til den han er. I dette oppstår det også en konflikt angående den virkeligheten som portretteres; er det den foran eller de bak kamera som har retten til å formidle historien?

Man kan mene mye om Pushwagner som person og kunstner, men han er uansett unik i norsk offentlighet og samtidskunst. Benestad og Hanssens dokumentar gir et interessant innblikk i mannens liv, personlighet og kunst, og er absolutt en film verdt å se.

Vibber er et stort gratisarrangement for studenter, arrangert av Festspillene i Bergen i samarbeid med Statoil og studentene i Bergen. I 2013 arrangeres Vibber for syvende gang, og det finner sted på Logen Teater. Mer informasjon om arrangementet finner du på www.fib.no/vibber.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.