Home » Uncategorized

22 oktober 2014 Ingen kommentarer

deufrivil

Ruben Östlund nye ubehageli

ge mesterverk Turist har vært en skikkelig snakkis på internasjonale filmfestivaler i år og filmen har i disse dager premiere på norske kinoer. Vi i Bergen Filmklubb synes derfor det er på sin plass å invitere dere til et et dypdykk i Östlunds tidligere filmografi. Det betyr at vi setter opp så

mange som TRE Östlund-filmer på én uke!!!

Først ut er De Ufrivillige:

Fem frittstående fortellinger skildres i Ruben Östlunds andre spillefilm De Ufrivillige – alle like fantastiske, samtidig ubehagelige å se på. To tenåringsjenter gjør seg klar til fest, en anerkjent skuespillerinne legger ut på en ubehagelig bussreise, en guttegjeng drar på hyttetur, en fødselsdag utspiller seg, og en lærerinne havner i et moralsk dilemma. Det er nettopp moralske spørsmål som danner grunnlaget for De Ufrivillige.

Filmen inneholder unike og interessante skildringer av forholdet mellom enkeltmennesket og grupper i samfunnet, og danner et bilde av menneskers streben etter å enten forsvinne i mengden eller skille seg ut. Ruben Östlund har laget en vakker film som tematisk sentrerer rundt gruppementalitetens makt over individet – og hvilke moralske dilemma som følger med.

Ruben Östlund regnes som en av de mest interessante nordiske regissørene siden 2000-tallet, noe De Ufrivillige er et godt eksempel på. Det veksles elegant mellom de fem vidt forskjellige historiene – det hoppes frem og tilbake mellom dem uten at det fremstår kaotisk. Stillestående kamera, distanse

og alternative innramminger gir nesten følelsen av at man spionerer på de ulike hendelsene. I noen scener kan det være kun bakhodene til karakterene som kommer med, eller en gjenspeiling av et ansikt i et vindu. Dialogene, reaksjonene og handlingen i De Ufrivillige fremstår svært ærlig og troverdig – og til tider så gjenkjennelig at det gjør vondt.

Dagligdagse og småflaue hendelser tas på kornet og danner grunnlaget for de fem ulike historiene – det er både kleint og vanskelig å se på. De fem historien – som egentlig ikke har noen sammenheng – danner allikevel en tematisk helhetlig fortelling. Filmen kan kanskje både defineres som en tragisk komedie og en komisk tragedie – uansett, den er verdt å se.

Tittel: DE UFRIVILLIGE
Originaltittel: DE UFRIVILLIGE
Manus: Ruben Östlund og Erik Hemmendorff
Foto: Marius Dybwad Brandrud