Home » Uncategorized

21.11 – Bare Bea

19 november 2014 Ingen kommentarer

Vi lever i en tid som er opphengt i fortiden og som elsker å dra frem gårsdagens artefakter og gi dem en ny mulighet til å skinne. Og når tiden kommer til å lage et «tilbake til 2000-tallet», vil man i episoden om 2004 ikke komme utenom kinosuksexen, eh, kinosuksessen Bare Bea.

Samme år som slageren Mean Girls gikk på kino, kunne nemlig ivrige kinogjengere også se den store norske ungdomsfilmen Bare Bea. I filmen møter vi 16 år og ni måneder gamle Bea og hennes venninner Anniken, Sara og Mia. De er utelukkende opptatt av sex og, som tittelen skulle tilsi, er det bare Bea som ikke har gjort det. KRISE!!! Når skolens drømmeprins, Daniel Vik, inviterer henne på fest fredag den 14, begynner hun å få hetta. Alle vet jo hva det betyr. De tre venninnene legger en idiotsikker plan for å få bukt med Beas jomfrudom før festen og rekrutterer den 19 år gamle, langt mer erfarne Anders for å få jobben gjort. Det viser seg imidlertid at Anders ikke er så erfaren som ryktet skulle ha det til. Men kanskje er han vel så sjarmerende som den o store Daniel Vik? Bea står overfor et massivt dilemma som kan få konsekvenser for vennskapet i jentegjengen og – ikke minst – Beas hemmelige plan om å komme inn på skriveskole i Canada.

Ungdomsfilm er kanskje den vanskeligste sjangeren å lage noe tidløst i, ettersom filmene alltid vil prøve å snakke til de som er unge der og da. Enkelte universelle temaer vil selvfølgelig gjelde for alle ungdomsgenerasjoner, men mange ting vil også forandre seg. For å si det med Sigrid Undset: «Ti sed og skikk forandres meget […], men menneskenes hjerter forandres aldeles intet i alle dager.» Sagt på en annen måte: Ungdom vil alltid være opptatt av sex, men kidsa bruker ikke Nokia 3310, solskjerm og surfesmykker lengre. Bare Bea fungerer i så måte som generasjonsmarkør for de som var ungdom fra starten til midten av 2000-tallet.

Da filmen ble utgitt besto rollelisten for det meste av unge og ukjente skuespillere. Ti år senere er det nok Espen Kloumann Høiner og Jakob Oftebro folk flest vil dra kjensel på. Ellers er det verdt å bite seg merke i lydsporet som, hipt nok, ble komponert av Surferosa. Her er det duket for gjenhør med slagere som «Lucky Lipstick» og «Neon Commando»: bandets hyperaktive synthpop tilfører en god dose originalitet til regissør Petter Næss’ skildring av ungdommelig fryktløshet og sårbarhet.

Så hvorfor la en slik anledning gå fra oss til å markere et aldri så lite jubileum og mimre tilbake til det høyt elskede tidlige 2000-tallet. Let fram de gamle CD-ene med Avril Lavigne, Nelly Furtado og Craig David. Ta fram den gamle Nokia-mobilen med Snake og Space Impact.
Vi har fest fredag 23. – har du lyst til å komme eller?

Tittel: Bare Bea
Originaltittel: Bare Bea
Manus: John Bogaeus
Foto: Marius Johansen Hansen
Musikk: Surferosa
Medvirkende: Kaia Foss, Kamilla Grønli Hartvig, Espen Kloumann Høiner, Kim S. Falck-Jørgensen
Produksjonsår: 2004
Nasjonalitet: Norsk
Språk: Norsk
Spilletid: 86 min.
Visningsformat: DVD

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.