Home » Uncategorized

3.12 – The Comedy

1 desember 2014 Ingen kommentarer

Tim Heidecker, kjent fra den sketch-baserte humorserien Tim and Eric Awesome Show, Great Job! spiller hovedrollen i The Comedy. Men selv de som kjenner Heideckers absurde humor vil bli overrasket over regissør Rick Alversons tilnærming til komediesjangeren.
Heidecker spiller Swanson, en Brooklyn-hipster med rike foreldre hvis liv i materiell velstand har gjort ham likegyldig til stort sett alt tilværelsen har å by på. Sammen med et knippe av sine skjebnefeller – spilt av LCD Soundsystems James Murphy, komiker Greg Turkington og Heideckers faste samarbeidspartner Eric Wareheim – lever han et langsomt og nærmest demonstrativt gledesløst liv, der dagene blant annet går med til å overvære gudstjenester, plage tilfeldige folk på gata og bare generelt være kjip, kynisk og upassende.

Om filmens misvisende tittel har det blitt sagt at filmen er en kritikk av en kultur basert på ironi og sarkasme, og en blottstillelse av nøyaktig hvor hult et slikt livssyn er. Meningene er delte om hvorvidt filmen lykkes i dette, men de fleste vil kunne enes om at The Comedy ikke er en komedie i ordets dagligdagse betydning.
Nei, The Comedy er en subtil, grå og observerende skildring av den privilegerte hvite hipsteren. En provoserende men samtidig sår og desperat fortelling om en tilværelse der alt er morsomt, men ingen har lov å le. Alt er trist men ingen har lov å gråte. Der det likegyldige bikker over til det kyniske, og absolutt alt skal latterliggjøres og les bort. The Comedy er nok den mest deprimerende filmen du kommer til å se på lenge.
Derfor er det kanskje underlig at filmens slagkraft ligger i Tim & Eric’s, hovedsaklig improviserte, deadpan ”tullballerier”. Den kryptiske humoren kombinert med filmens mørke tematikk resulterer i et overveldende men interessant ubehag. Underlig er det kanskje også at det ikke føles rart for fans av Tim and Eric, til tross for konteksten. Det virker som om komikerduoen – som har blitt anklaget for å være ”for kule for humor” – faktisk er i sitt rette element når publikum ikke har lov å le. Men vi ler, anspent med klump i magen.

Tittel: The Comedy
Originaltittel: The Comedy
Manus: Rick Alverson, Robert Donne, Colm O’Leary
Foto: Mark Schwartzbard
Medvirkende: Tim Heidecker, Eric Wareheim, Greg Turkington, James Murphy
Produksjonsår: 2012
Nasjonalitet: USA
Språk: Engelsk
Spilletid: 95 min.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.