Home » 01.11 – Kortfilmkveld med Maya Deren

01.11 – Kortfilmkveld med Maya Deren

maya

Vi inviterer til en helaften med kortfilmer av Maya Deren, med fokus på eksperimentell filmteknikk. Maya Deren stod for å fremme uavhengig avantgardefilm fra 1930-50-tallet i Amerika. Med bakgrunn innen dans og koreografi overførte hun det til kameraets bevegelse og regi. Filmene hennes eksperimenterer med multieksponering, klipping og hastighet. Deren ville skape et rom hvor man forlater fornemmelsen av fysisk tid og sted – hvor hun kunne gå inn i stream of consciousness, noe surrealismen også er svært kjent for. I tillegg vil vi undersøke Derens fascinasjon for haitisk kultur og voodoomytologi.

Maya Deren (1917-1961) utvandret fra Ukraina/Sovjetunionen til New York i 1922 på grunn av den voksende antisemittismen. Her studerte hun journalistikk, litteratur og sosiologi. I 1942 møtte hun sin andre ektemann Alexandr Hackenschmied. De utviklet et godt samarbeid. Til sammen har de laget ti filmer, og de var bidragsytere til avantgardebølgen og uavhengige filmer. Maya Deren selv har blitt sett på som en av de sterkeste personlighetene og kvinnelige regissørene på 1940-tallet, og hun er like relevant i dag.

English:

We invite you to a night of short films by Maya Deren. A well respected woman in the society of independent and avantgarde films. She immigrated from Ukraine/Soviet Union to New York in 1922 where she met her second husband, Alexandr Hackenschmied. They started working together. Deren experiments with multi exposure, cutting and a psychological set. Her films moves like a dancer, also inspired by the Haitian and voodoo culture.

50kr for medlemmer.
50kr for medlemskap.

350kr for semesterkort: Fri inngang på alle visninger og arrangementer i regi av filmklubben høsten 2017.