Home » 15.11 – Charulata

15.11 – Charulata

charu

”I only knew that it was the right way to end the film.” – Satyajit Ray om at han ikke forstår sin egen slutt.

Charulata er basert på boken Nastanirh (The Broken Nest) av Rabindranath Tagore, og er ansett som en av de beste filmene til regissør Satyajit Ray, og også i indisk filmhistorie. Da den hadde premiere i 1964, ble den avvist av filmfestivalen i Cannes, men i 2013 ble den vist under deres program for klassiske filmer. Den har vunnet flere priser, blant annet for beste regissør ved den internasjonale filmfestivalen i Berlin.

Charulata er en ensom kvinne som lever et stille og rolig liv i India på 1870-tallet. Hun er gift med en avisredaktør som bryr seg mer om jobben enn konen sin, noe som gjør at hun trekker seg tilbake til litteraturen og verdenen den har å by på. Ektemannen Bhupati merker det, men istedenfor å holde henne mer med selskap, ber han svogeren om å gjøre det for ham. Samtidig kommer Bhupatis bror Amal hjem for å fullføre utdanningen, og det er heller han Charulata vil tilbringe tid sammen med. Det blir endelig blåst liv i Charulatas kjedelige tilværelse når hun kan dele sin lidenskap for litteratur med Amal. Men vil lidenskapen utvikle seg til noe mer?

Slutten på filmen er svært omdiskutert, og for mange er den uforståelig. Ray har selv sagt at dette er filmen han er mest fornøyd med, men at han selv ikke forstår slutten.

English:

Charulata is considered to be one of Satyajit Ray’s best movies and also one of the best movies in Indian film history. We meet Charulata who is married to a newspaper editor who pays more attention to his work than her. When his brother comes home Charulata finally finds someone who shares her passion for litterature. Maybe the passion will evolve to something else?

50kr for medlemmer.
50kr for medlemskap.

350kr for semesterkort: Fri inngang på alle visninger og arrangementer i regi av filmklubben høsten 2017.

Regi: Satyajit Ray. Manus: Satyajit Ray og Radindranath Tagore. India, 1964. DCP, svart-hvitt, 1t 57min. Engelsk og bengali tale, engelske tekster. Foto: Subrata Mitra. Musikk: Satyajit Ray. Med: Soumitra Chatterjee, Madhabi Mukherjee og Shailen Mukherjee.