Home » 17.11 – Døden er et kjærtegn

17.11 – Døden er et kjærtegn

døden er et

”Det var den dagen. En dag nærmere døden”.

Basert på romanen av Arne Moen med samme navn, er dette debutfilmen til Norges første kvinnelige regissør, Edith Carlmar. Her møter vi bilmekanikeren Erik som er forlovet, men forelsker seg i den noe eldre, gifte direktørfruen Sonja. Her oppstår det fort farlig flørting, og forholdet utvikler seg til giftermål. Ekteskapet blir ikke like idyllisk som man hadde trodd, og blir raskt både dramatisk og en smule farlig.

På premieren i Oslo i 1949 ble Carlmar truet på livet med pistol, og filmen ble bannlyst i Kristiansand. Filmen var en skandale ifølge noen kritikere, med sin erotiske undertone og sitt umoralske tema. Filmen har klare trekk fra film noir-sjangeren, og er et mørkt, psykologisk kjærlighetsdrama.

English:

Death is a Love’s Caress is a classic in Norwegian film history. Erik Hansen, a car mechanic, falls in love with the older and richer Sonja. As their love grows, they find they come from two different worlds and struggle to keep their relationship drama free. As time progresses, their relationship starts to get dangerous. As the first Norwegian film directed by a woman, it met huge controversy when it was first released in 1949. This was in part because of its portrayal of sexual desire and its erotic feel. It was subsequently banned in Kristiansand, and the director was threatened with a gun at the opening in Oslo.

50kr for medlemmer.
50kr for medlemskap.

350kr for semesterkort: Fri inngang på alle visninger og arrangementer i regi av filmklubben høsten 2017.

Regi: Edith Carlmar. Manus: Otto Carlmar. Norge, 1949. 35mm, 1t 28min. Norsk tale. Foto: Kåre Bergstrøm. Musikk: Sverre Arvid Bergh. Med: Claus Wiese, Bjørg Riiser-Larsen, Ingolf Rogde.