Home » 19.11 – Night Train

19.11 – Night Train

night train

”You see, that’s just my bad luck”.

Jerzy Kawalerowicz anses som en av Polens store regissører og Night Train (1959) er et godt eksempel på hvorfor. Filmen var den første viktige i karrieren hans ettersom det var denne som plasserte han på kartet. Den var innovativ, både på nasjonalt og globalt nivå, kinematografisk sett. Man kan si det var Polens første New Wave-film, og det var Kawalerowicz som banet vei for denne sjangeren og ledet bevegelsen i hjemlandet. Kinematografien og atmosfæren i filmen flørter med film noir-sjangeren.

Jerzy (Leon Niemczyk) stiger ombord på et nattog hvor han mot sin vilje må dele kupé med en ukjent kvinne ved navn Marta (Lucyna Winnicka, konen til Kawalerowicz). De vil begge komme seg vekk, men vi vet ikke fra hva. Det er anspent stemning på toget, ettersom det i dagens avis står at en morder er på frifot. Kan forbryteren være på toget?

Kawalerowicz var politisk aktiv hele livet, noe som gjenspeiles i de universelle og tidløse temaene han valgte. I denne filmen blir tillit, medfølelse og hva som er rett og galt satt på prøve. Hva gjør gruppementalitet med oss? Dette var noe han selv måtte jobbe mye med, ettersom å være regissør under jernteppet hindret ham i å få den anerkjennelsen han fortjente. Han laget noen av de største filmene (både kunstnerisk og produksjonsmessig) i Polen og i verden forøvrig (Farao (1966) og Quo Vadis (2001)).

English:

Jerzy Kawalerowicz is considered one of Poland’s greatest directors and Night Train (1959) is a great example of why. You may call it Poland’s first New Wave film, and Kawalerowicz was the founder of this movement in his country. In his opinion films should be more than entertainment: they should explore and challenge, which he also managed to do.

50kr for medlemmer.
50kr for medlemskap.

350kr for semesterkort: Fri inngang på alle visninger og arrangementer i regi av filmklubben høsten 2017.

Pociag. Regi: Jerzy Kawalerowicz. Manus: Jerzy Kawalerowicz og Jerzy Lutowski. Polen, 1959. DCP, svart-hvitt, 1t 49min. Polsk tale, engelske tekster. Foto: Jan Laskowski. Musikk: Andrzej Trzaskowksi. Med: Lucyna Winnicka og Leon Niemczyk.