Home » 22.11 – Spise, sove, dø

22.11 – Spise, sove, dø

spise

”Du prater til og med dårligere svensk enn meg, så kaller du meg for svartskalle?”

19 år gamle Rasa bor sammen med faren og jobber på fabrikken på hjemstedet, der hun pakker ruccola som om det var en idrettsgrein. Det er nedgangstider, og man må dermed si opp arbeidere. Rasa er blant dem som mister jobben. En ny jobb er vanskelig å finne i en småby i Sverige, ettersom hun opprinnelig kommer fra Øst-Europa. Familien er avhengig av inntekten fordi faren sliter med helsa og det å skaffe seg en fast inntekt. Gjennom Rasas øyne får vi et innblikk i velferdsstaten og hvordan den fungerer for folk som ikke er av svensk opprinnelse.

Spise, sove, dø er en sosialrealistisk film som tar for seg klasseforskjellene i dagens Sverige. Om filmen sier regissøren: ”Jeg ville lage en film om menneskene som jeg alltid har elsket, men samtidig skammet meg over at jeg er en del av. Jeg ville hevne meg på alle som påstår at det ikke finnes klasser i samfunnet, og at alle har like forutsetninger.» Filmen er løselig basert på opplevelsen til foreldrene hennes, og skildrer de usynlige i samfunnet. Filmen vant Guldbagge-prisen, Sveriges Amanda, for beste film, beste regi, beste manus og beste kvinnelige hovedrolle.

English:

19 year old Rasa lives with her father and works at the local factory where she packs ruccola as if it were a sport. The factory is experiencing financial troubles and must lay off workers, unfortunately Rasa is one of them. Work is hard to find in a small town of Sweden, especially as she didn’t finish high school and originates from Eastern Europe. The family is dependent on her income as the father struggles both with his health and to find jobs. Through Rasa’s eyes we get an insight into the welfare system and the advantages and disadvantages for people who are not ethnically Swedish.

50kr for medlemmer.
50kr for medlemskap.

350kr for semesterkort: Fri inngang på alle visninger og arrangementer i regi av filmklubben høsten 2017.

Äta sova dö. Regi: Gabriela Pichler. Manus: Gabriela Pichler. Sverige, 2012. DCP, farger, 1t 40min. Svensk tale, engelske tekster.
Foto: Johan Lundborg. Musikk: Andreas Svensson og Jonas Isaksson. Med: Nermina Lukac, Milan Dragisic, Jonathan Lampinen.