Home » 25.10 – The Last Picture Show

25.10 – The Last Picture Show

last pic

”I’ll see you in a year or two if I don’t get shot”.

Basert på boken The Last Picture Show (1966) av Larry McMurtry, er dette en annerledes type hich school-film enn det Hollywood vanligvis har å tilby. I denne oppvekstskildringen fra tidlig 1950-tallet møter vi bestevennene Duane (Jeff Bridges) og Sonny (Timothy Bottoms) som strever med å finne sin plass. De er ferdige med barndommen, men heller ikke klare for alt det som voksenlivet innebærer. De bor i Hicksville, en gudsforlatt by i Texas, hvor man ikke har mer moro enn man lager selv. For å få tiden til å gå blir det mye drikking, flørting med jenter og besøk hos den lokale kinoen Royal som er drevet av en eldre mann ved navn Sam the Lion – en venn og slags mentor for guttene, om ikke hele byen.

Som tittelen antyder, blir kinoen lagt ned, og på mange måter begynner samfunnet å rakne etter dette. Byen blekner mer for hver dag, noe som understrekes av at det er filmet i svart-hvitt, hvilket var uvanlig på 1970-tallet. Men det dystopiske stedet beholder også håpet og sjarmen ved hjelp av komiske situasjoner, den vakre kinematografien og det perfekte soundtracket. Filmen fikk åtte Oscar-nominasjoner og vant beste kvinnelige og mannlige birolle. Den er innlemmet i National Film Registry (det amerikanske nasjonalbiblioteket for filmer som regnes som ”kulturelt, historisk og estetisk betydningsfulle”). I 2007 ble den kåret av det amerikanske filminstituttet til filmhistoriens 95. beste spillefilm fra USA på listen AFI’s 100 Years… 100 Movies.

English:

The Last Picture Show (1971) is a different kind of high school film than what usually pops out of Hollywood. We see the dying small town Hicksville, Texas, through some young adults eyes. A beautiful, dark, but funny, portrayal of a small American society in the early 1950’s that will leave you thinking about what really matters in life.

50kr for medlemmer.
50kr for medlemskap.

350kr for semesterkort: Fri inngang på alle visninger og arrangementer i regi av filmklubben høsten 2017.

Regi: Peter Bogdanovich. Manus: Peter Bogdanovich og Larry McMurtry. USA, 1971. Blu-ray, svart-hvitt, 1t 58min. Engelsk tale, norske tekster. Foto: Robert Surtees. Med: Timothy Bottoms, Jeff Bridges, Ellen Burstyn.