Home » 29.11 – American Splendor

29.11 – American Splendor

splend

”Ordinary life is pretty complex stuff”.

Ved hjelp av dokumentaristene Shari Springer Berman og Robert Pulcinis første spillefilm blir vi tatt med inn i livet til Harvey Pekar (Paul Giamatti), en undergrunnshelt innen tegneseriens verden.

Året er 1972. Der de aller fleste tegneserieskaperne hadde etablert seg innenfor superhelt- og fantasysjangeren, beveget Pekar seg i en mer personlig retning. Han skrev om seg selv og alle de kjedelige og hverdagslige problemene en person som han kunne møte i hverdagen. Gjennom sin ærlige åpenhet i tegneserien og på talkshow som «The Late Show with David Letterman» fant han tonen med folket og oppnådde stor popularitet.
Harvey er en høylytt pessimist, en bitter og skamløs kyniker som alltid har noe på hjertet. Selv om så mye ved han er usmakelig og nokså frastøtende, skinner hans gode trekk sterkest. På tross av suksessen beholdt Harvey jobben som arkivar ved sykehuset i hjembyen til han ble pensjonist, og det var der han skulle komme til å hente inspirasjon.

Filmen ble godt mottatt og ble tildelt Sundances «Grand Jury Prize» i utgivelsesåret 2003, i tillegg til en Oscar-nominasjon for beste manus. Berman og Pulcini utviser filmskapermakt og kontroll i særklasse. Denne amerikanske herligheten er et mesterlig lappeteppe av biografi, fiksjon og dokumentar med en hel del komikk og sjarm.

English:

Documentary film makers Shari Springer Berman and Robert Pulcini take us into the life of cult comic book writer Harvey Pekar’s life. A man who did not write about sci-fi or superheroes, but rather his own boring and troublesome life. While he comes off as cynical and highly pessimistic, his inner good shines brightest. American Splendor got an Oscar nomination for best script and was awarded Sundance’s «Grand Jury Prize».
A charmfull biographical comedy with hints of documentary.

50kr for medlemmer.
50kr for medlemskap.

350kr for semesterkort: Fri inngang på alle visninger og arrangementer i regi av filmklubben høsten 2017.

Regi: Shari Springer Berman og Robert Pulcini. Manus: Harvey Pekar, Joyce Brabner, Shari Springer Berman, Robert Pulcini. USA, 2003. 35mm, 1t 41min. Engelsk tale, norske tekster. Foto: Terry Stacey. Musikk: Mark Suozzo. Med: Paul Giamatti, Shari Springer Berman, Harvey Pekar.