Home » Coming Out

Coming Out

Coming Out ble laget i Øst-Berlin og hadde premiere 9. november 1989: dagen Berlin-muren falt. Det var en av de siste filmene Deutsche Film-Aktiengesellschaft produsserte. DEFA var Øst-Tysklands statlige, og eneste, filmstudio. Filmen var den eneste filmen i DDRs historie som tok for seg homofili. Det er spesielt med tanke på at i DDR var homofili lovlig og godtatt utad, men i praksis kunne det få store konsekvenser om du kom ut av skapet. Det er nettopp det denne filmen handler om.

Vi møter vi en ung lærer, Philipp, som ikke er åpen om legningen sin. Han blir sammen med en kvinne, Tanja, både for alibiets skyld og fordi han ikke selv klarer å se for seg noe annet alternativ. En dag kommer en åpen homofil venn av Tanja på besøk. Det viser seg å være en mann Philipp har hatt en affære med før, men dette vet ikke Tanja noe om. Dette skaper en indre konflikt hos Philipp, som etter hvert begynner å oppsøke homofile barer. Her møter han en gutt han blir forelsket i, noe som byr på komplikasjoner.
spoiling?

Filmen ble vist på festivaler rundt om i verden, og vant blant annet Sølvbjørnen på Berlinalen i 1990 for sitt ”utmerkede kunstneriske bidrag” og måten “den uttrykker respekt for menneskerettigheter, medmenneskelighet og toleranse.” Den vant også Teddy Award for den beste LHBT-filmen under Berlinalen samme år, og fikk pris for beste regissør og beste unge skuespiller på DDR sin Nationales Spielfilmfestival. Vi er stolte over å ha Norgespremiere på denne filmen!

This was the first film about being gay that was made in East-Germany. As it premiered on 9th of November 1989, it also became the last one. It is about a young teacher who struggles with accepting that he is gay, and how ”coming out” in East-Berlin was during the GDR. It won the Silver Bear at the Berlinale, and we are proud to show this movie for the very first time in Norway!

Regi: Heiner Carow
Manus: Wolfram Witt, Erika Richter