Home » Gitarmongo

Gitarmongo

Gitarmongo

Etter publikumssuksessen The Square tenkte vi det var på sin plass å gi bergenspublikummet et gjensyn med Ruben Östlunds debutfilm, Gitarmongo. Det var her regissøren først utformet sin regissørstil i langt format, som de lange og statiske tagningene som tvinger publikum til å leve seg inn i scenarioene han orkestrerer. Disse scenarioene er som oftest ubehagelig, og som seer blir man så pinlig berørt av de håpløse karakterene at det er vanskelig å vite om man skal le eller gråte. Dette er et typisk kjennetegn for Östlunds filmer: å rette et blikk mot mennesker som folk flest helst ikke vil ta stilling til.

Det er lett å glemme at det man ser på skjermen er oppdiktet. Filmen er et drama skutt i dokumentarisk stil. Dette kommer frem i mange aspekter av filmen, som for eksempel skuespillerne–som ble oppdaget på gaten–er amatører som mer eller mindre spiller seg selv. Når man har sett filmen kan man begynne å lure på om det man har sett er ekte, så påtatt og snodig som oppførselen er, med pinlige stillheter og upassende selvhevdelse. Det er tydelig at Östlund er fascinert av å studere hvordan mennesker reagerer i, og takler, krisesituasjoner.

Det er vanskelig å få tak på den røde tråden i filmen, men dette er også noe som kan være selve meningen bak den. Vi møter noen av Göteborgs mest finurlige folk, på både godt og vondt. Dette er folk alle samfunn har, men som ikke gjør så mye ut av seg med mindre du kommer tett innpå de–og denne filmen lar oss ikke overse dem.

///

The Guitar Mongoloid features unrelated narratives of different people, weird people, doing strange and bizarre things in Gothenburg. This is a presentation of a Sweden unlike anything we have seen before. With this film director Ruben Östlund creates a new cinematic language, which is fascinating and delightfully challenging to watch.

___

Regi og Manus: Ruben Östlund
Land: Sverige
Årstall: 2004
Rolleliste: Erik Rustrom, Ola Sandstig Britt-Marie Andersson

Format/farge: 35mm/farge
Spilletid: 1t 25min.
Språk/undertekster: Svensk/utekstet

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.