Home » Harry Dean Stanton: Partly Fiction

Harry Dean Stanton: Partly Fiction

Harry Dean Stanton

Den 15. september 2017 døde Harry Dean Stanton i en alder av 91. Det var en sorgens dag for alle filminteresserte. Året før feiret han 90-årsdagen sin i Los Angeles, hvor han ble tildelt den aller første «Harry Dean Stanton»-prisen. Det var en storslagen fest hvor folk som David Lynch, John C. Riley og Anjelica Huston møtte opp for å hylle den amerikanske legenden. Det var mariachi-musikk og taler, og Stanton sto på scenen med verdighet og ydmykhet. Med dokumentaren Harry Dean Stanton: Partly Fiction, har Sophie Huber laget en ode som er verdt mannen den tar for seg.

Filmen er en varm hyllest til en mann som uten tvil kan beskrives som en av de beste. Enten Stanton utstrålte dyp melankoli og sorg i Wim Wenders store mesterverk Paris, Texas eller han sto ansikt til ansikt med det mest ikoniske skrekkfilm-monsteret noensinne i Alien, var det med en aura ulikt noen annen. Stanton, fra sin debut i en TV-serie fra 1954 til sine siste roller i fjorårets Lucky og Twin Peaks: The Return var alltid et høydepunkt. Dokumentarfilmen handler ikke så mye om alle de ulike rollene hans, eller hvordan han jobbet som skuespiller, men om mannen Harry Dean Stanton: hvem han var og hva han kommer til å bety for fremtidens generasjoner.

///

Harry Dean Stanton is a legend in American film history. His collaborations with directors such as David Lynch, Wim Wenders and Ridley Scott have all secured him a chapter in the history books. It is, however, his own presence that elevates him above most, and Partly Fiction is a quiet ode to him as a person.

___

Regi: Sophie Huber
Land: USA
Årstall: 2013
Rolleliste: Harry Dean Stanton, David Lynch, Sam Shepard, Kris Kristofferson, Wim Wenders

Format/farge: DCP/farge
Spilletid: 1t 17 min.
Språk/undertekster: Engelsk/utekstet

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.