Home » Kortfilmkveld: Barbara Hammer

Kortfilmkveld: Barbara Hammer

Barbara Hammer

Barbara Hammer har laget grenseoverskridende filmer siden 1970-tallet, da hun begynte sin lange karriere med et knippe kortfilmer som utfordret både filmspråket og de sosiale normene på den tiden. Det er en trist erkjennelse at hun nok er et ukjent navn for mange i Norge. Hammer har en stemme som fortjener å bli hørt på tvers av landegrenser og generasjoner, og hennes tidligste filmer føles fortsatt like friske og relevante i dag som de gjorde for 40 år siden.

Den 79 år gamle regissøren og videokunstneren har blitt omtalt som en pioner innenfor lesbisk film, og med en karriere som strekker seg over flere tiår, er det ingen tvil om at hun har vært med på å forme og konfrontere måten homofile forhold behandles på film. Altfor ofte blir filmer med homofile eller ikke heteronormative karakterer sidelagt eller sensurert, selv i 2018, men Hammer har ikke latt seg stoppe. Hennes filmer føles som en direkte konfrontasjon av det tradisjonelle mannlige blikk.

Dyketactics er en leken og skamløs hyllest av kvinnekroppen i den frie natur; Superdyke Meets Madame X en intim og uredd kjærlighetserklæring mellom to elskere; og Maya Deren’s Sink er et blikk på en annen grensesprengende filmauteur som kom før Hammer selv. Hammer er en filmskaper som er like essensiell som de store mannlige navnene fra den franske nybølgen eller Hollywoods gullalder, så ikke la det faktum at hun er utelatt fra den tradisjonelle filmens kanon stoppe deg fra å oppleve denne kvinnen.

Barbara Hammer’s 40-year-long career is mostly known for her portrait of queer culture. While she’s sadly overlooked by a lot of people, Hammer is as important to film history as any of the male names in the accepted film canon. With her short films she confronts both the cinematic landscape and the sociopolitical climate, both then and now.

Regi: Barbara Hammer�Manus: Barbara Hammer
Land/språk: USA/engelsk
Årstall: Dyketactics, 1973 – Superdyke Meets Madame X, 1976 – Maya Deren’s Sink, 2011.

Format/farge: DCP
Spilletid: Dyketactics, 4 min. – Superdyke Meets Madame X, 19 min. – Maya Deren’s Sink, 30 min.
Undertekster: engelsk