Home » Løperjenten

Løperjenten

Foto: Nasjonalbiblioteket

NB: Visningen finner sted på Cinemateket i Bergen, hvilket betyr at det er Cinematekets egne priser som gjelder for denne visningen.

Løkkebergs mest kjente film er satt i Bergen i 1948. Vi følger syv år gamle Kamilla som ser hvordan foreldrene hennes glir fra hverandre. Faren driver en skobutikk i huset de bor i, og har ansatt en yngre kvinne som tar seg litt for godt til rette. Dette plottet går igjen i Løkkebergs bok De allierte (2007). Løperjenten er en sterk film om et samfunn som prøver å bygge seg opp igjen etter krigens ødeleggelser. Det er mangel på penger, mat, så vel som kjærlighet. Filmen fikk kritikerprisen på filmfestivalen i Haugesund, og i 1995 kom den på Unescos liste over de femten mest betydningsfulle filmene laget i Norge. Men før filmen ble kritikerrost, ble den kritisert av både publikum og kritikere. Løkkeberg har sagt i et intervju at folk buet ved utdelingen i Haugesund, og at datidens kinosjef kalte filmen ”en skam for Bergen, og den verste, mest amatørmessige filmen som er laget”. Nok en gang fikk Løkkeberg motstand i hjemlandet sitt, mens filmen ble vist og fikk flere utmerkelser på festivaler i utlandet. Den skal ha vært den første norske filmen som fikk distribusjon på amerikanske kinoer og The Village Voice kalte Løperjenten den mest imponerende nykommerfilmen i 1982.

///

This is Løkkeberg’s most famous movie. It is set in Bergen in the year of 1948. A shoemaker’s family is struggling with money, as well as the father’s infidelity – all seen through the daughter’s eyes. UNESCO has credited it as one of the fifteen most meaningful movies ever made in Norway.

Regi og manus: Vibeke Løkkeberg.
Land: Norge
Årstall: 1981