Home » Raise the Red Lantern

Raise the Red Lantern

Raise the Red Lantern

Vi er i Kina og året er 1920. Den 19 år gamle Songlian kommer fra fattige omstendigheter og blir tvunget ut av universitetet og inn i et uønsket ekteskap med en mye eldre mann. Songlian blir hans fjerde og yngste kone.

Den unge kvinnen blir kastet inn i en skitten maktkamp mellom de andre konene. Her representerer hun den nye, naive og arrogante rivalen som undervurderer sine motstandere. Hver kone har sine egne tjenere og sin andel av huset, men luksusen som er rundt dem er rent overfladisk.

Filmen fikk stor anerkjennelse i vesten da den kom. Den vant en BAFTA, kritikerprisen i Venezia og ble også nominert til Oscar for beste utenlandske film. Til tross for at manuset var godkjent på forhånd av kinesiske sensurer, ble filmen holdt igjen fra visning i Kina i sitt utgivelsesår, uten forklaring. Regissøren Zhang Yimou har flere ganger nektet for at Raise the Red Lantern er kritisk mot den sosialpolitiske tilstanden i Kina. Derimot har mange ment at filmen kan tolkes som en kommentar på konsekvensene av å leve i et patriarkalsk samfunn, og en kritikk mot hvordan penger kan fungere som en legitimering av de rikes dominans over de fattige.

Det er tydelig at Yimou tar opp veldig komplekse temaer med denne filmen, men han imponerer minst like mye med sin distinkte visuelle stil. Raise the Red Lantern er så glimrende vakker at man like godt kunne sett den uten lyd.

///

Through Zhang Yimou’s lyrical storytelling and awe-inspiring use of colours we are transported to China in the 1920s. Where a young college dropout is forced into a polygamist marriage with an old and wealthy lord. Despite the beautiful costumes, setting and architecture this is a dark story about jealousy, manipulation and betrayal.

__

Regi: Zhang Yimou
Manus: Ni Zhen
Land: Kina, Hong Kong, Taiwan
Årstall: 1991
Rolleliste: Gong Li, Ma Jingwu og Cao Cuifen.

Format/farge: DCP/farge
Spilletid: 2t 10min.
Språk/undertekster: Mandarin/engelsk

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.