Home » Regissørbesøk: Åpenbaringen – med Vibeke Løkkeberg

Regissørbesøk: Åpenbaringen – med Vibeke Løkkeberg

Foto: Nasjonalbiblioteket

Dette er Vibeke Løkkebergs debut som spillefilmregissør (før denne hadde hun allerede laget tre dokumentarfilmer). Den handler om Inger: en 50 år gammel husmor som går gjennom en eksistensiell krise. Hun har vært hjemmeværende hele livet, men nå har mannen skaffet henne en jobb. Ekteskapet skranter og hun har ikke noe sosialt liv. Hun prøver å fikse livet sitt, men møter motgang over alt. Dette er en av Løkkebergs mest kjente filmer, og ikke bare på grunn av Marie Takvams skuespillerprestasjoner, men fordi filmen utløste en debatt i norsk offentlighet som har blitt kalt ”Rumpefeiden” etter en nakenscene i filmen… i korte trekk gikk den ut på hvor ekkelt det var å vise en moden kvinnekropp. I New York, Los Angeles, London, Milano, Berlin og San Remo skapte filmen en annen type engasjement. I San Remo vant hun også en pris, og i utlandet ble hun hyllet for sine nyskapende kvaliteter og tabubelagte temaer. Vibeke Løkkeberg kommer til Bergen filmklubb på denne visningen, og vi gleder oss til å diskutere hvordan hun klarte å forandre synet på kvinner både i film og samfunnet her i Norge.

///

This is Vibeke Løkkeberg’s first feature film. It is about a 50 year old woman, Inger, who is going through an existential crisis and now she’s trying to break out of her lonely, boring housewife life, but everywhere she goes she meets resistance. The movie got great reviews outside abroad, but at home in Norway it was mostly discussed because of Inger’s nude scene.

Regi og manus: Vibeke Løkkeberg
Land: Norge
Årstall: 1977
Rolleliste: Marie Takvam, Wilfred Breistrand, Bonne Gauguin.

Format/farge: 35mm/farge
Spilletid: 1t 21min.