Home » Brødrene Løvehjerte

Brødrene Løvehjerte

Brødrene LøvehjerteTittel: Brødrene løvehjerte
Originaltittel: Bröderna Lejonhjärta
Manus: Astrid Lindgren
Foto: Rune Ericson
Musikk: Lasse Dahlberg og Björn Isfält
Medvirkende: Staffan Götestam, Lars Söderdahl, Allan Edwall
Produksjonsår: 1977
Nasjonalitet: Sverige
Språk: Svensk tale
Spilletid: 106 min.
Visningsformat: Blu-ray

Ondskap i paradis

Dersom du har vokst opp i Skandinavia har du sett denne filmen mer enn én gang før. Du har lest alle bøkene til Astrid Lindgren og drømt deg bort til Lønneberget, Bakkebygrenda eller det akk så store sydhavet til faren til Pippi. Du har levd deg inn i bekymringsløse somre i arbeiderklassemiljøer du har forsøkt å tilpasse dine egne erfaringer. Med årene har du opprettholdt en viss interesse for Lindgrens forfatterskap, du har sett de fleste T V-adapsjonene av bøkene hennes, du vet at en av Christian Bales aller første roller var i Mio, min Mio (1987). Du føler et visst samhold med resten av Skandinavia, med dem som har vokst opp med felles referanser. Og mest av alt føler du tilhørighet til alle de andre som har lest om Jonatan, Kavring og Nangijala, alle som hadde nettopp denne fortellingen som et første eksempel på at en barnebok ikke trenger å forholde seg til rigide strukturer av latter, glede og oppløftende moral. Det finnes stor sorg og smerte i verden, og dette forstod Astrid Lindgren.

Brødrene Løvehjerte er, naturlig nok, basert på boken med samme navn, og er som mange av de andre Lindgren-adapsjonene regissert av Olle Hellbom. Lindgren fikk ideen til boken da hun besøkte en lokal kirkegård hvor to brødre, som begge døde unge, lå begravet ved siden av hverandre. I Lindgrens univers heter de Jonatan og Karl, to brødre som begge dør under tragiske omstendigheter i Stockholm på begynnelsen av 1900-tallet. De våkner opp igjen i eventyrlandet Nangijala, et idyllisk paradis hvor man rir på hest over grønne enger og plukker epler dagen lang, før man setter seg på den lokale kroen og synger sanger. Men under overflaten lusker en voldsom ondskap; den fæle ridderen Tengil har okkupert store deler av landet ved hjelp av pappmasjédragen Katla. Brødrene må nå samarbeide med motstandscellene i Kirsebærdalen for å ta knekken på denne ondskapen.

Det er lett å avfeie en booking som denne som tuftet på nostalgiske verdier. Dette er neppe hele sannheten: Brødrene Løvehjerte er selvsagt mer enn kun sentimentalitet. Filmen er et ypperlig eksempel på den sjangeren vi i dag kjenner som fantasy: Den innehar en håndfull utsøkte bilder og kulisser, og den viser at også barn kan behøve å forstå og bearbeide sorg og tungt alvor gjennom fiksjon. På toppen av dette forteller den fortsatt en spennende historie, og da får det så være at spesialeffektene ikke var helt på plass i svensk filmindustri riktig enda.

Som et ytterligere aktualitetspoeng kan det nevnes at Tomas Alfredsson (som sist regisserte den ypperlige filmatiseringen av John le Carrés Muldvarpen, 2011) har sikret seg rettighetene til en nyinnspilling av denne klassikeren. Det er bare å krysse fingrene.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.