Home » Nobody’s Business

Nobody’s Business

Nobody's BusinessTittel: Nobody's Business
Originaltittel: Nobody's Business
Manus: Alan Berliner
Foto: Phil Abraham, Alan Berliner, David W. Leitner
Medvirkende: Alan Berliner, Oscar Berliner m.fl.
Produksjonsår: 1996
Nasjonalitet: USA
Språk: Engelsk tale, norske undertekster
Spilletid: 60 min.
Visningsformat: 35mm

Daddy cool

«I’m just an ordinary guy, who’s just led an ordinary life. My life is nothing. My life is no different from I don’t know how many billions of people. Who the hell is Oscar Berliner?» Dette er ordene til filmskaper Alan Berliners far, Oscar, fanget under et av en serie intervjuer. Hans desillusjonerte forelder er ikke nødvendigvis en mann av få ord, men han er definitivt en mann som holder tett om sitt privatliv og sine følelser, selv overfor sin egen sønn. Denne dokumentaren er Alan Berliners forsøk på å lære sin far å kjenne. Gjennom filmens gang kartlegger han et liv preget av både oppturer og nedturer, kanskje i hovedsak sistnevnte.

Dokumentaren består utelukkende av arkivmateriale og intervjuer med Oscar og andre slektninger. I motsetning til sin far, har Alan en nysgjerrighet for de han slekter til, og graver derfor i alskens arkiver og roter gjennom de mange 8mm-filmene som faren har skutt opp igjennom tidene. Resultatet er en intim film hvor vi kommer usedvanlig tett innpå enkeltindividet. Berliner stiller sin far opp i et hjørne og tvinger historiene ut av ham, og litt etter litt dannes en helhet.

Nobody’s Business er en rørende skildring av et far-sønn-forhold, og et interessant personportrett av en ganske alminnelig mann. Selv mener Oscar at det er fullstendig meningsløst å lage en film om ham da han er en ubemerkelsesverdig fyr, og tror ikke at hans livshistorie er av interesse for noen. Dokumentarens kronologi starter i Russland, hvor Oscars foreldre innvandret fra. Som sønn av en kjærlig mor og en følelsesmessig fjern far, med et ulykkelig ekteskap og to hjerneoperasjoner bak seg, har Oscar levd et liv som det er fascinerende å se bli lagt frem, og litt etter litt forstår man hvorfor han er akkurat slik han er: innesluttet og ensom. Eller som Oscar selv formulerer det: «I am now a product of what my life has done to me. I’ve had some hard knocks.» Slik grubler Nobody’s Business over hvordan vi er i kontinuerlig endring, hvordan opplevelser og erfaringer er med på å forme våre personligheter, og hvordan alle har sine egne historier å fortelle.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.