Home » Chungking Express

Chungking Express

Chungking ExpressTittel: Chungking Express
Originaltittel: Chung Hing sam lam
Manus: Wong Kar Wai
Foto: Christopher Doyle
Musikk: Frankie Chan og Roel A. Garcia
Medvirkende: Birgitte Lin, Tony Leung Chiu-Wai, Faye Wong m.fl.
Produksjonsår: 1996
Nasjonalitet: Hong Kong
Språk: Kantonesisk tale, norske undertekster
Spilletid: 102 min.
Visningsformat: 35mm

California Dreaming

Chungking Express blir ofte omtalt som en av nittitallets mest fengslende filmer. Den følger to ulike historier, om to politimenn på hver sin ensomme ferd gjennom Hong Kong-natten: begge har hjertesorg og vanker på samme gatekjøkken. Filmen tar i stor grad for seg hvordan tid og tilfeldigheter virker inn på et romantisk forhold.

Den første historien dreier seg om Politibetjent 223, som nylig har gjort det slutt med kjæresten, May. Han er besatt av tid, og bestemmer seg for å kjøpe bokser med ananas som går ut på dato første mai, akkurat én måned etter at han ble forlatt. Hvis hun ikke tar ham tilbake innen den tid skal han spise alle boksene på en gang. En dag dulter han borti en mystisk kvinne med blondt hår og solbriller, kledd i en brun trenchcoat. Hun viser seg å være involvert i heroinsmugling, og en sen kveld forelsker han seg i henne.

Den andre historien dreier seg om Politibetjent 663, som i likhet med Politibetjent 223 nylig har gjort det slutt med kjæresten, men som i mye større grad har innfunnet seg med situasjonen han nå er i. Faye, en ung kvinne som jobber på gatekjøkkenet han ofte vanker på, forelsker seg i ham. I håp om å lære alt om han, ned til hver minste detalj, bryter hun seg inn i leiligheten hans.

Før Wong Kar Wai startet arbeidet med Chungking Express var han i gang med å lage en storslått samuraifilm, som inneholdt mange av de største stjernene i Hong Kong på denne tiden. Prosjektet viste seg å være enormt tidskrevende, og i redigeringsprosessen ble det klart for ham at han ville bli nødt til å gjøre noe annet en stund, skulle han få tilbake inspirasjonen. Han bestemte seg for å lage en ny film, en som skulle filmes og klippes på kort tid. Dette har gjort at Chungking Express har et såpass lekent og energisk uttrykk.

Filmens visuelle profil har klare referanser til regissører som Robert Bresson og Jean-Luc Godard, som begge er kjent for å ha brukt mye håndholdt kamera og improvisasjon. Resultatet er noe som kan minne om en film fra den franske nybølgen satt til Hong Kong. Wong Kar Wais særegne stil kommer delvis av hans tette samarbeid med fotografen Christopher Doyle, som har medvirket på de fleste av hans filmer, inkludert Chungking Express.

Hvis du er lei av forutsigbare kjærlighetsfilmer hvor en allerede fra begynnelsen av vet hvordan alt ender, anbefaler vi deg å ta turen til Tivoli denne høstkvelden.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.