Home » Total Recall

Manus: Ronald Shusett, Dan O'Bannon, Jon Povill
Foto: Jost Vacano
Musikk: Jerry Goldsmith
Medvirkende: Arnold Schwarzenegger, Rachel Ticotin, Sharon Stone, Ronny Cox, Michael Ironside m.fl.
Produksjonsår: 1990
Nasjonalitet: USA
Språk: Engelsk tale
Visningsformat: Blu-ray

«Considadadadivås»

Douglas Quaid er en anleggsarbeider. Eller, det er i det minste det han tror han er. Han besøker ferieminnebedriften Rekall med den hensikt å få implantert minner om en spennende reise til Mars. Plutselig spinner alt ut av kontroll, han blir angrepet av leiesoldater, finner ut at livet hans bare er oppspinn, og bestemmer seg for å komme seg til Mars på ordentlig for å lære sannheten.

Alle vet at fredagsfilmen hos Bergen filmklubb er en arena for uhøytidelig filminntagelse, hvor baren åpnes og høylytt latter ikke bare er godkjent, men oppfordres.I sammenheng med den relativt ferske remaken, setter vi opp Paul Verhoevens, eller Arnold Schwarzeneggers, action-ekstravagansa Total Recall.

Filmen er løst basert på science fiction virtuos Philip K. Dicks novelle «We Can Remember It for You Wholesale». Filmprosjektet befant seg i limbo i lengre tid, med blant annet David Cronenberg tilknyttet filmen i en periode. Ifølge ham beskrev manusforfatter Robert Shusett filmen på ett punkt som «Raiders of the Lost Ark Goes to Mars». Det ligger definitivt noe i det, og det er ikke overraskende at det var nettopp Paul Verhoeven som ble filmens endelige regissør, mannen bak filmer som RoboCop (1987) og Starship Troopers (1997), en mann med forkjærlighet for ekstravagante spesialeffekter, overtydelig subtekst og en overordnet camp estetikk; jamfør en mann som lever på magen av en annen mann, en fyr som drar en sporingsinnretning ut gjennom nesen, og en kvinnelig skuespiller som agerer en feilfungerende robot ved å bable og dra seg i munnvikene.

I hovedrollen finner man som kjent selveste Mr. Universe, Arnold Schwartzenegger, i rollen som Quaid. Det er ikke en overraskelse at Arnold ble slik en publikumsfavoritt på kinoene på 1980- og 1990-tallet. Det er kanskje nettopp hans manglende evner som skuespiller som gjør filmene han deltar i så populære. Hans tilstedeværelse gir filmene en aura av humor og uhøytidelighet. Med sin østerrikske aksent snøvler han seg gjennom mang en dialog, han har alltid en one-liner liggende på lur, og når alt annet feiler har han alltid sin hinsidige fysiske styrke til å hamle opp med skurkene. Og tro oss, i Total Recall hamler han opp med skurkene!

For andre gang på rad setter filmklubben opp en film basert på en Philip K. Dick-roman, men dette faktum er kun en stråmann. Først og fremst setter vi opp filmen med dama som har tre pupper.