Home » Tiny Furniture

Manus: Lena Dunham
Foto: Jody Lee Lipes
Musikk: Teddy Blanks
Medvirkende: Lena Dunham, Jemima Kirke m.fl.
Produksjonsår: 2012
Nasjonalitet: USA
Språk: Engelsk tale
Visningsformat: Blu-ray

«Take me back to your gross apartment and have sex with me»

Livet er ikke lett for Aura, bare så du vet det. Hun er hjemvendt til Tribeca på nedre Manhattan, etter å ha fullført filmskole i tykkeste midt-vesten, Ohio. I bagasjen har hun et ødelagt forhold og mangel på retning i livet. Hun flytter inn i familiehjemmet, får seg jobb på restaurant og prøver å finne ut av den apatiske tilstanden reservert unge, overpriviligerte Woody Allenske newyorkere. Apropos overpriviligerte newyorkere: Aura blir spilt av manusforfatter og regissør Lena Dunham.

Tiny Furniture kunne lett ha blitt en provoserende usympatisk film om mennesker man ikke forstår og derfor hater eller som man forstår og allikevel hater. Heldigvis er Dunham så sjarmerende usjarmerende, ærlig og selvironisk at Tiny Furniture ikke blir et ufordragelig personportrett, men en humrende film som mange kan kjenne seg igjen i, frivillig eller ufrivillig.

Med mindre du har bodd under en stein det siste halvåret, har du sannsynligvis hørt om Dunham og hennes filmatiske selvbiografi «Girls», som sendes på HBO. Tiny Furniture markerte et gjennombrudd for Dunham som førte til at selveste Judd Apatow, mannen bak blant annet kultserien «Freaks and Geeks» og Knocked Up (2007), valgte å bli med på laget og produsere «Girls». Serien er blitt mektig kritisert for å vise usminket nakenhet og omhandle hvite, unge kvinner i New York som vimser rundt uten mål og mening. Den er også blitt en enorm snakkis, og mange har falt for Dunhams kleine hovedpersoner og sære bikarakterer. Hovedpersonene i Tiny Furniture og «Girls» har mer enn mye til felles, sannsynligvis fordi Dunham baserer seg på personlige erfaringer. Den kjappe dialogen fremstår troverdig, og filmen høstet en rekke priser på ulike filmfestivaler. Til tross for at Tiny Furniture gjerne blir beskrevet som en typisk mumblecore-film, er Dunham klar på at skuespillerne holder seg til et fast manus uten mye rom for improvisering.

Likhetstrekkene mellom Tiny Furniture og «Girls» er åpenbare: Elsker du «Girls» kommer du nok til å elske Tiny Furniture. Hvis du elsker å hate «Girls» kommer du til å elske å hate Tiny Furniture. Og har du ikke noe forhold til Lena Dunham fra før av, bør du løpe til Bergen filmklubb og rette på det!