Home » Videodrome

Manus: David Cronenberg
Foto: Mark Irwin
Musikk: Howard Shore
Medvirkende: James Woods, Sonja Smits, Deborah Harry, m.fl.
Produksjonsår: 1983
Nasjonalitet: Canada
Språk: Engelsk
Visningsformat: 35mm

Kjøttlig nyvinning og teknologisk eskapade

Få, om noen filmskapere er vel så besatt av kroppslighet som kanadiske David Cronenberg. I filmene hans hersker en kjøttets estetikk: Cronenberg innehar en spesiell evne til å vri og vrenge hud og legeme i alle retninger, gjerne i fusjon med teknologiske nyvinninger. Så også i Videodrome, hvor den suspekte T V-produsenten Max Renn tilfeldigvis fanger opp en snutt fra et uhyrlig show som overgår hans egen snuskete virksomhet – vold, drap og sex vises i (u)skjønn forening. Max fatter umiddelbart interesse for programmet, som han aner kan være selve framtiden for fjernsynsindustrien, og bestemmer seg for å forsøke å finne ut hvor satelittsignalet sendes fra. Han introduserer showet for sin elskerinne Nicki Brand, spilt av Debbie Harry, og hun fascineres i den grad at hun ønsker å bidra som «skuespiller». Når Max senere ser henne delta, viser det seg at T V-bildene i bokstavelig forstand kan bryte ut av skjermen det er dermed duket for en rekke groteske transformasjoner.

«The medium is the message», lyder det mest kjente sitatet fra medieteoretikeren Marshall McLuhan. I Videodrome tas denne påstanden til sin ytterlighet: Mediet vokser fullstendig sammen med sitt publikum – på et tidspunkt i filmen våkner Max Renn opp med en vaginalignende VHS-avspiller festet på kroppen. Etter hvert kollapser skillet mellom fantasi og virkelighet fullstendig – når Max Renns subjektive virkelighet overtas av hallusinasjoner skapt av Videodrome- showet, smelter også kroppen sammen med maskinene. Kjøttet har blitt monstrøst; det er ute av kontroll.

Videodrome er noe så sjeldent som en film om teknologi som ikke føles utdatert, tjue år etter premieren. Da filmen ble laget hadde ikke Internett sett dagens lys, men problemstillingene den tar opp er definitivt aktuelle i våre virtuelle dagligliv. Flere har nok funnet filmen relevant for dagens kinogjengere: Siden 2009 har det versert rykter om at en remake av Videodrome er i emning, manusarbeidet skal være gjort av Ehren Kruger, mannen som omskrev – eller amerikaniserte – japanske Ringu (1998) til The Ring (2002). I år er kanadieren dessuten aktuell med Cosmopolis (2012), en adapsjon av Don DeLillos roman fra 2003. Bergen filmklubb håper «the new flesh» får lov til å forbli gammelt, men synes uansett at publikum bør kjenne sin besøkelsestid når vi setter opp Cronenbergs kultklassiker fra 1980-tallet.