Home » Akumulátor 1

Akumulátor 1

imagesTittel: Akumulátor 1
Originaltittel: Akumulátor 1
Manus: Zdenek Sverák
Foto: Frantisek Brabec
Musikk: Ondrej Soukop & Jirí Svoboda
Medvirkende: Petr Forman, Edita Brychta, Zdenek Sverák, Bolek Polívka m.fl.
Produksjonsår: 1994
Nasjonalitet: Tsjekkia
Språk: Tsjekkisk tale, norske undertekster
Spilletid: 102 min.
Visningsformat: 35mm

Skal vi se på TV?

Føler du deg trøtt og tiltaksløs? Hender det at du våkner med alle musklene i hvile, og at det kun er de ufrivillige mekanismene som holder kroppen i gang? Har du sett for mye på TV i det siste?

Olda Soukop finner ikke hverdagen som målingsmann veldig engasjerende. En kveld ser han et intervju av seg selv på TV, og plutselig begynner underlige ting å skje. En ekstrem trøtthet siger inn over ham, og han faller i koma. Legene finner ingen feil, men healeren Fisarek får en spesiell interesse for Oldas tilstand, og er rask med å stille diagnosen kronisk energitap. For å kurere Olda lærer Fisarek ham hvordan han kan kanalisere og absorbere overflødig energi fra naturens objekter. Selv om Olda får mer energi og kommer på bedringens vei, tappes lagrene hver gang han er i nærheten av et fjernsyn. Olda oppdager etterhvert at energien han tappes for overføres til en parallell verden hvor det lever en kopi av alle som noensinne har vært på TV. For mennesker som tidligere har vært på TV kan det altså være skjebnesvangert å oppholde seg innenfor fjernsynets blåskimrende strålingsområde.

Det er vanskelig å komme helt utenom den tsjekkiske nybølgebevegelsen når man snakker om tsjekkisk film. Rett og slett fordi den har formet så mye av den tsjekkiske filmens innhold, uttrykk og budskap. Akumulátor 1 ligger tidsmessig langt unna nybølgefilmen, men Jan Svérak viderefører på sett og vis noe av den tsjekkiske nybølgens visjon; å bevisstgjøre folket om at vi kun er deltakere i et undertrykkende system som frarøver individet frihet – at vi lever i et samfunn hvor vi hjernevaskes av styresmaktene. Det er nettopp dette som er prekenen i Akumulátor 1. Filmen tar et sterkt oppgjør med medienes påvirkning av folket, men mange vil nok likevel se Akumulátor 1 som en satirisk komedie. Som en hybrid mellom en parodi av og en hyllest til sci-fi-filmen tar den opp debatten om fjernsynsbildenes farlighet.

Tsjekkeren Jan Sverák har vist seg som en av Europas mest spennende filmskapere. I 1991 ble han Oscar-nominert med Folkeskolen for beste fremmedspråklige film. De få som har stiftet et bekjentskap til Jan Sverák kjenner ham nok først og fremst for filmen Kolya fra 1996, ettersom den året etter vant Oscar for beste fremmedspråklige film. Mellom disse filmene regisserte Sverák Akumulátor 1. Denne har verken blitt nominert til eller vunnet noen Oscar, men filmen er derimot en av Tsjekkias dyreste produksjoner og var i 1994 Tsjekkias mest sette film på kino. Spesialeffektene er mange og gode, og scenografien og kulissene er fantastiske. Fargene er ikke kalde og blasse, derimot svært fargesprakende og mystiske.

For å få klarhet i tittelen: det finnes ingen oppfølger. Dette var første, siste og eneste episode. Helt på tampen skal det også nevnes at Akumulátor 1 vant publikumsprisen under TIFF da den ble vist der i 1996. Bergen filmklubb håper at filmen nok en gang kan by på en filmopplevelse utenom det vanlige.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.