Home » Carrie

Carrie

carrie3Tittel: Carrie
Originaltittel: Carrie
Manus: Lawrence D. Cohen, basert på en roman av Stephen King
Foto: Mario Tosi
Musikk: Pino Donaggio
Medvirkende: Sissy Spacek, Piper Laurie, John Travolta m.fl.
Produksjonsår: 1976
Nasjonalitet: USA
Språk: Engelsk tale
Spilletid: 98 min.
Visningsformat: DVD

«Carrie White burns in hell»

Bates High School, 1976: Gymtimen er over. Kameraet seiler gjennom en dampende gymgarderobe hvor nakne, unge kvinnekropper sprader rundt, leende og lekende, i all sin ungdommelige prakt. Og innerst i garderoben, den siste til å gå i dusjen: Carrie. Et freudiansk dusjhode spruter varmt vann over den unge jenta, som vasker huden inngående med et såpestykke. I sterk kontrast til de andre jentene nyter hun dusjen i ensomhet, tar seg god tid, lukker øynene, åpner munnen – inntil hun plutselig slipper såpestykket på gulvet: blodet renner ned langs Carries ben, og blander seg med det varme vannet.

Du trenger ikke å ha sett flere amerikanske tenåringsfilmer enn du kan telle på én hånd for å vite at High School kan være noe dritt. Et hierarki til glede for fotballspillere og cheerleadere, til pine for freaks og geeks, og en skjærsild man må gjennom for en gang å forhåpentligvis stige ut i en friere og vakrere verden. Det gjøres med en gang klart at Carrie ikke er helt som de andre. Hun er svært innesluttet, går i gamle klær, bruker ikke sminke, er dårlig i gym og har ingen venner – hun er det perfekte mobbeoffer. Hver dag pendler hun mellom to ulike slagmarker: skolen, hvor hun plages av sine ondsinnede klassekamerater, og hjemmet, hvor hennes kristen-pietistiske mor undertrykker og hjernevasker henne. Etter hvert begynner hun å merke at hun er i besittelse av noen meget spesielle evner – en veldig kraft som ulmer under hennes sarte ytre.

Carrie gjorde umiddelbar suksess da den ble utgitt i 1976, og står igjen som en klassiker i skrekkfilm-sjangeren. Sissy Spacek ble nominert til Oscar i kategorien Beste kvinnelige hovedrolle, hvilket var fullt fortjent: hun gjør en glimrende innsats som den plagede tenåringsjenta, og formidler desperasjonen, hjelpeløsheten og sinnet på et fryktinngytende vis. Carrie er ekstra aktuell i høst, da en nyinnspilling av filmen står på trappene. I tittelrollen finner vi denne gang det unge Hollywood-stjerneskuddet Chloé Grace Moretz, og det er ingen tvil om at hun har store sko å fylle. Om vi står ovenfor en ny milepæl i filmhistorien gjenstår å se, men om ikke annet er det i alle fall en fin anledning til å ta frem originalen.

Om det treffende navnet «Bates High School» er en direkte referanse til «Bates Motel» i Alfred Hitchcocks Psycho (1960) vites ikke, men scenariene som etter hvert utspiller seg inne i skolen gjør slettes ikke skam på motellnavnet fra den seksten år eldre skrekkfilm-klassikeren. Som det sto på den opprinnelige filmplakaten: «If you’ve got a taste for terror… Take Carrie to the prom.»

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.