Home » Dark Horse

Dark Horse

dark-horse3Tittel: Dark Horse
Originaltittel: Dark Horse
Manus: Dagur Kári
Foto: Manuel Alberto Claro
Musikk: Slowblow
Medvirkende: Jacob Cedergren, Nicolas Bro, Tilly Scott Pedersen, Morten Suurballe
Produksjonsår: 2005
Nasjonalitet: Danmark/Island
Språk: Dansk tale, engelske undertekster
Spilletid: 106 min.
Visningsformat: 35mm

Motløs ungdom

«Lenge trodde jeg at man, etter å ha vært barn en stund, ble voksen, at en vakker dag ville noen skru på et lys oppe i hodet mitt, og så ville det være gjort.» Setningen er skrevet av den norske forfatteren Stig Sæterbakken, men kunne like gjerne vært et sitat hentet fra Dagur Kàris film Dark Horse fra 2005.

Filmen utspiller seg i København, og er sentrert rundt tre mennesker i slutten av tyveårene. Vi møter Daniel, som kun har tjent førti lovlige kroner de siste fire årene. Han livnærer seg som grafittikunstner og tagger kjærlighetserklæringer på offentlige husvegger etter oppdrag fra nyforelskede, unge kjærestepar. Hans sjenerte og nervøse bestekamerat, Morfar (eller Roger, som han egentlig heter), drømmer om å bli sertifisert fotballdommer, mens han jobber på en psykiatrisk klinikk. Morfar er forelsket i den sjarmerende Francesca, som bor sammen med sin mor og spiser «magic mushrooms» før hun går på jobb i det lokale bakeriet.

Dark Horse er Dagur Kàris andre langfilm, og vakte stor begeistring da den kom. Den ble plukket ut til det offisielle programmet i «Un Certain Regard» under filmfestivalen i Cannes i 2005. Filmen er skutt i sort-hvitt, noe som understreker den grå hverdagen og de harde og uinviterende omgivelsene de tre er omringet av. Den fremstår likevel ikke som en utelukkende mørk og kald film. Regissør Kári skal ha uttalt at han i Dark Horse ønsket å lage en Seinfeld-episode regissert av Krzysztof Kieslowski – og kanskje kan ikke filmen beskrives stort bedre. Den er delt inn i små kapitler som tar karakterene både høyt og lavt, og serverer publikum både hjerteskjærende og lattervekkende scener, på et stillferdig og underfundig vis.

Dagur Kàri utgjør også halvparten av bandet Slowblow, som står for lydsporet i Dark Horse. Akustiske instrumenter blandes med elektroniske lyder og filter, og danner et passende bakteppe for filmens handling. Elektroakustikken kan ses som en metafor for hovedpersonenes søken etter noe gjenkjennelig i det grå, uvennlige og mekaniske voksensamfunnet. De venter kanskje på at noen skal skru på et lys, slik at de omsider kan se verden i farger og finne en vei videre.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.