Home » Den frie vilje

Den frie vilje

Den frie vilje 3Tittel: Den frie vilje
Originaltittel: Der freie Wille
Manus: Matthias Glasner, Jürgen Vogel, Judith Angebauer
Foto: Matthias Glasner
Medvirkende: Jürgen Vogel, Sabine Timoteo, André Hennicke m.fl.
Produksjonsår: 2006
Nasjonalitet: Tyskland
Språk: Tysk tale, norske undertekster
Spilletid: 163 min.
Visningsformat: 35mm

Ufrihetens regn

Hva er skyld, hva er rettferdig straff, og hvordan kan vi best ta ansvar for våre handlinger? Er mennesket fritt? Dette er bare noen av spørsmålene som må stilles i møte med tyske Matthias Glasners Den frie vilje, en av de mørkeste filmene som noensinne har blitt vist på norsk kino. Jürgen Vogel portretterer her en oppriktig angrende synder som likevel bukker under for seg selv.

Voldtektsforbryteren Theo slipper ut av en anstalt etter ni år, og erfarer hvor begrensede hans muligheter til et normalt liv har blitt. Det er ikke bare fordi han sliter med det tilpassede velferdslivet i omsorgsboligen den tyske staten har gitt ham – Theo sliter også med å beholde kontrollen over sitt indre. Men han forsøker. Han møter den unge kvinnen Netti, som akkurat har løsrevet seg fra en kontrollerende far; offer og overgriper forenes i et forhold som ikke makter å redde noen av dem.

Den frie vilje er en stilistisk sparsom film. Uten musikk og strippet for effekter unngår den å bli sentimental – Glasners tilbakeholdne kameraføring gjør at filmens voldelige scener fremstår brutale uten å bli spekulative. Gaspar Noé kan kanskje sees som en av Glasners valgslektskaper, men Den frie vilje minner likevel mer om svenske Jesper Ganslandts Apan (2009), som gir et sobert portrett av en drapsmann etter ugjerningen.

Filmens store styrke er dens ambivalens. Tilskuerne tvinges til å ha medfølelse for Theo, samtidig som vi fordømmer hans handlinger. Glasner slår ikke i bordet med absolutte standpunkter, men har med Den frie vilje laget en film som får oss til å tenke over samfunnets, så vel som sjelens, forhold til skylds- og straffespørsmål.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.