Home » Oldboy

Oldboy

oldboy-600x402Tittel: Oldboy
Originaltittel: Oldeuboi
Manus: Hwang Jo-yoon, Im Joon-hyeong, Park Chan-wook
Foto: Chung-hoon Chung
Musikk: Jo Yeong-wook
Medvirkende: Choi Min-sik, Yoo Ji-tae, Kang Hye-jung m.fl.
Produksjonsår: 2003
Nasjonalitet: Sør-Korea
Språk: Koreansk tale, norske undertekster
Spilletid: 120 min.
Visningsformat: 35mm

“Laugh and the world laughs with you. Weep and you weep alone.”

Oh Dae-Su, en “Average Joe” fra Sør-Korea, har jobb, kone og barn. En bedrukket kveld i Seoul blir han kidnappet og satt i fangenskap i en slitt celle i 15 år, helt uten videre til han en dag, igjen uten forvarsel, blir sluppet løs. Han blir utstyrt med en mobiltelefon, dyre klær og fem dager til å ta hevn på den som opprinnelig tok ham til fange.

Logisk nok prøver Oh Dae-Su å finne mening i tilværelsen ved å lete etter en forklaring på årene i fangenskap og hvem som stod bak. På veien møter han attpåtil en søt, ung jente han faller for. Han skjønner likevel ganske fort at kidnapperen har satt ham på et spor en route mot galskap – samt fullstendig forvirring og lidelse – alt i forsøk på å avdekke motivene til den mystiske fangeren.

Oldboy står igjen som en av tidenes mest hyllede filmer, og ikke uten grunn. Den har hatt fast plass på de fleste topplister det siste tiåret, og vant i 2004 Gullpalmen i Cannes etter en real opphausing fra jurylederen det året, Quentin Tarantino.

Filmen innehar det estetisk voldelige og usjenerte som mange forbinder med moderne asiatisk film, men briljerer også med et originalt og ikke minst ekstremt uforutsigbart univers man sjeldent ser makan til. En holdes hele tiden i mørket, og blir slått i bakken av de kreative vendingene man aldri tør å forestille seg.

Oldboy
er en episk tragedie, men også en klassisk historie om hevnlyst og begjær – alt pakket inn i en real dose vold, gørr og svart humor. Det vakre og svært stilsikre bildespråket bidrar til forvirringen og gjør filmen til en engasjerende og henrivende opplevelse.

En remake er selvsagt på vei, og virker til og med litt lovende, med Josh Brolin, Elisabeth Olsen og Samuel L. Jackson i hovedrollene og Spike Lee i regissørstolen. Dette er en definitiv make-it-or-break-it, som enten vil fornærme en generasjon med fans, eller introdusere Oldboys mørke univers for et nytt publikum ti år etter originalen.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.