Home » Ronja Røverdatter

Ronja Røverdatter

RONJA1Tittel: Ronja Røverdatter
Originaltittel: Ronja Röverdotter
Manus: Astrid Lindgren
Musikk: Björn Isfält
Medvirkende: Hanna Zetterberg, Dan Håfström, Börje Ahlstedt m.fl.
Produksjonsår: 1984
Nasjonalitet: Sverige
Språk: Svensk tale, norske undertekster
Spilletid: 125 min.
Visningsformat: 35mm

Åffår då då?

Astrid Lingrens middelalderfortelling om bandittdatteren og rebellen Ronja Røverdatter har en spesiell plass i manges hjerter. En stormfylt natt blir Ronja født, datter av bandehøvdingen Mattis. Samme natt blir borgen de bor i delt i to av et lynnedslag. Problematisk blir det først når en konkurrerende bande, Borkar-familien, flytter inn i den andre delen av borgen.

Det oppstår desto større friksjon når Birk Borkason, høvdingsønnen i Borkar-familien, fatter interesse for Ronja og omvendt. Fedrene får nyss om forholdet, og forbyr dem å tilbringe mer tid sammen. Dette river nesten i stykker familiene, og ender med at Ronja og Birk rømmer inn i skogen sammen.

En av Sveriges og syttitallets mest elskede regissører, Tage Danielsson, står for denne fortreffelige og trofaste filmatiseringen av Lindgrens bok. Filmen kombinerer på magisk vis Danielssons løse, ledige og jazzete stil med en episk historie, noe som har gjort den til en av barndommens mest minneverdige spillefilmer. Han er også kjent for de skandinaviske filmklassikerne Att angöra en brygga (1965), Släpp fangårne loss, det är vår! (1975), Mannen som slutade röka (1972) og Äppelkriget (1971)- alle definerende for en epoke i svensk film.

Allerede før Lindgren var ferdig med boken ble det lagt planer for en filmatisering, og det er enkelt å se hvorfor. Bokens tydelige visuelle språk og fyldige karakterunivers gjør seg særdeles godt pakket inn i ekte åttitalls spesialeffekter. Ronja Røverdatter var faktisk den første svenske filmen som brukte moderne spesialeffekter – huldretussene, grådvergene og villevettene, som i 1984 virket x antall ganger skumlere enn i romanen, er nå noe av det mest fascinerende og underholdende med filmen.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.