Home » Shotgun Stories

Shotgun Stories

Shotgun Stories ITittel: Shotgun Stories
Originaltittel: Shotgun Stories
Manus: Jeff Nichols
Foto: Adam Stone
Musikk: Lucero, Pyramid
Medvirkende: Michael Shannon, Douglas Ligon, Barlow Jacobs, Michael Abbott Jr m.fl.
Produksjonsår: 2007
Nasjonalitet: USA
Språk: Engelsk tale, norske undertekster
Spilletid: 92 min.
Visningsformat: Blu-ray

Amerikansk pastorale

Amerika har alltid vært mytisk; brødreforhold likeså. Det Amerika vi møter i Shotgun Stories er sørstatenes «promised land», hvor to brødreflokker feides over sin avdøde far, omringet av brede bomullsåkre og høy himmel. Jeff Nichols’ debutfilm bringer tankene til sørstatsforfatteren over noen, William Faulkner, som la sine familietragedier til det fiksjonelle Yoknapatawpha County, en lett forkledd versjon av hans eget hjemsted i Mississippi. I Nichols’ filmer representeres sørstatene både visuelt og tematisk. To av hans tre spillefilmer er filmet og satt i Arkansas, hvor han selv vokste opp.

Shotgun stories er en film om vanskelige menneskelige grunnfølelser som skuffelse, svik og hevn. Den er et moderne bud på den bibelske fortellingen om Kain og Abel, som i Nichols’ tapning har fått hver sin søskenflokk. Tre brødre har vokst opp med en ustabil mor, og den alkoholiserte faren har forlatt dem for å starte en ny familie med bedre vilkår. Når faren dør, dukker Son, Kid og Boy – navnene understreker foreldrenes desinteresse – opp i begravelsen, og konfronterer farens nye familie med det han har forsømt. Konflikten eskalerer. Halvbrødrene kan ikke enes om hvem faren har vært; blod er tykkere enn vann, også når det blir spilt.

Med Shotgun Stories markerte Jeff Nichols seg som en filmskaper det er verdt å følge. Debuten ble fulgt opp med den intense katastrofefilmen Take Shelter (2011), som Bergen filmklubb viser uken etter Shotgun Stories, mens oppvekstdramet Mud kom i 2012, og var med i konkurransen om Gullpalmen i Cannes. Noe av Nichols’ suksess må nok tilskrives han samarbeid med Michael Shannon, som er mest kjent for sin rolle i «Boardwalk Empire», og har spilt i samtlige av Nichols’ filmer. Mannen med de uforglemmelige øynene har en uforlignelig evne til å balansere mellom desperate og tillitvekkende framtoninger.

Arven etter Terrence Malick er påtakelig i Shotgun Stories, ikke minst i stilen. Nichols selv har nevnt Malick, Townes Van Zandt og Mark Twain som inspirasjonskilder, og har uttalt at han vil lage filmer slik Bruce Springsteen lager låter. Å fange et hjemsted, men gjøre det universelt – Shotgun Stories forsøker å løfte en liten, stedsspesifikk fortelling opp i den mytiske sfæren som utgjør vår kulturarv.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.