Home » Take Shelter

Manus: Jeff Nichols
Foto: Adam Stone
Musikk: David Wingo
Medvirkende: Michael Shannon, Jessica Chastain m.fl.
Produksjonsår: 2011
Nasjonalitet: USA
Språk: Engelsk tale, norske undertekster
Visningsformat: Blu-ray

Apokalypse snart?

I en fredelig småby i landlige Ohio lever Curtis et tilsynelatende godt og enkelt liv. Han har en vakker og elskende kone, trygt arbeid, fint hus, en frisk datter og en lydig hund. Dessverre er han også plaget av visjoner om verdens undergang. En natt våkner Curtis dynket i svette, han har hatt mareritt om at familiens vofs går til rabiat angrep. Marerittene tiltar og hunden bortvises til hagen. Det tykke, gule regnet fra undergangens skyer følger Curtis, og til tross for at han gjør sitt ytterste for å skjule sine bekymringer fra konen føler han seg tvunget til å handle. Dermed starter han byggingen av et bomberom i hagen. Best å være på den sikre siden, selv om det betyr at han må ta opp nytt lån på huset og sette familiefreden i fare. Etterhvert blir Curtis selv i tvil om det er verdens undergang han ser, eller sitt eget sinns. Take Shelter er en film om en mann som har fremtidsvisjoner om verdens undergang – eller en mann som faller dypere og dypere ned i en dal av tvangstanker og sinnsforvirrelser. Den er forfriskende ambivalent eller frustrerende åpen.

Regissør Nichols var et relativt uskrevet blad med kun den kritikerroste Shotgun Stories (2007), som filmklubben også viser i høst, på resymeet før Take Shelter. I 2012 regisserte han igjen Shannon i Mud, som konkurrerte om Gullpalmen i Cannes. Han har skrevet manus til samtlige av filmene sine og et nytt, utitulert science fiction-prosjekt med Shannon er i førproduksjon. Michael Shannon er nok mest kjent for de fleste gjennom den NRK-sendte «Boardwalk Empire», og hans gjennombrudd kom i 2007, da han ble Oscar-nominert for beste mannlige birolle i Revolutionary Road. Jessica Chastain, som spiller Curtis’ kone i Take Shelter, fikk sitt definitive gjennombrudd i 2011, da hun spilte i en mengde filmer, blant andre Livets tre, Barnepiken, Wild Salome og Corolianus. Både Shannon og Chastain bidrar sterkt til Take Shelters intensitet.

Det forbløffet Bergen filmklubb at Take Shelter ikke ble satt opp på kino i Norge. Vi følte det nærmest som en plikt å rette opp i den feilen, slik at også bergensboerne skal ha mulighet til å nyte denne perlen på storskjerm – slik film best skal nytes.