Home » XXY

XXY

XXY1Tittel: XXY
Originaltittel: XXY
Manus: Lucía Puenzo
Foto: Natasha Braier
Musikk: Andrés Goldstein, Daniel Tarrab
Medvirkende: Inés Efron, Martín Piroyansky, Ricardo Darín, Valeria Bertuccelli, Germán Palacios, Carolina Peleritti m.fl
Produksjonsår: 2007
Nasjonalitet: Argentina
Språk: Spansk tale, norske undertekster
Spilletid: 86 min.
Visningsformat: 35mm

Puberteten inntrer

Alex Krakan er 15 år gammel, og bor med sin familie ved den uruguayske kysten. Like etter Alexs fødsel flyttet familien fra Argentina til et isolert hus, bortgjemt i sanddynene. Her bærer Alex på en hemmelighet, mens faren, en marinbiolog, redder skadede sjødyr. Skilpaddene faren arbeider med er ved første blikk kjønnsløse – det krever nærmere undersøkelser for å fastsette deres kjønn, et trekk de deler med Alex.

Filmen begynner med at familien får besøk av gamle venner fra Buenos Aires: Kirurgen Juan, hans kone Erika og deres 16 år gamle sønn Álvaro. Det viser seg at Alex sin mor har invitert dem med tanken at Juan skal operere Alex slik at hun får et bestemt kjønn. Hun er nemlig født med begge – og nå som hun er i ferd med å oppleve puberteten, er foreldrene klare for at Alex sin «feil» skal bli rettet. Alex aggressivitet – et resultat av testosteronnivåer hun nekter å medisinere – har begynt å slite på familien. Aggresjonen er også av seksuell natur, noe Álvaro får oppleve når hun innleder deres første samtale ved å avsløre at hun vil ha sex med ham. Etter at faren oppdager dem midt i akten kulminerer det hele, og Alex må velge hvem hun skal være. Resultatet er en innsiktsfull undersøkelse av både kjønn og seksualitet.

Argentinske Lucía Puenzo har levert en nydelig og helstøpt regidebut som vant Kritikeruken i Cannes 2007. Filmen er også honorert med priser i Bangkok og Edinburg. Puenzo har i senere tid vært aktuell med flere filmer, blant dem filmen Wakolda som i år ble vist på «Un Certain Regard»-programmet i Cannes. Hun har et talent for å ta opp malplasserte skjebner og særargentinske trekk, og skaper dermed et unikt bidrag som trekker argentinsk film inn i samtiden. XXY er både en spartansk og estetisk undersøkelse av pubertetens velkjente lengsel etter normalitet, samt et moderne innblikk i de mange mysteriene som former et menneske.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.