Home » Aguirre, Guds vrede + Min beste fiende

Manus: Werner Herzog
Foto: Thomas Mauch / Peter Zeitlinger
Musikk: Popol Vuh
Medvirkende: Klaus Kinski, Helena Rojo, Ruy Guerra m.fl. / Werner Herzog, Klaus Kinski m.fl.
Produksjonsår: 1972 / 1999
Nasjonalitet: Vest-Tyskland / Tyskland
Språk: Tysk, norske undertekster

Gud er Gud om alle mann var døde

Året er 1560 og den spanske invasjonen av den nye verden er på god vei. Tusen conquistadorer og deres indianske fanger farer ned Andesfjellene for så å kjempe seg gjennom den tette, fuktige jungelen på jakt etter den sagnomsuste gullbyen El Dorado. Turen viser seg tøffere enn fryktet og ekspedisjonens leder, Pizarro, beordrer 40 menn til å dra elveveien med flåte for å finne byen. Don Pedro de Ursúa blir utnevnt til flåtens leder, den ulmende og karismatiske Don Lupe de Aguirre hans nestkommanderende. Dersom de ikke er tilbake innen en uke blir de antatt tapte. Jo lenger flåten driver nedover elven jo lengre driver Aguirre vekk fra forstanden og ned i sinnslidelsens mørkeste jungel.

Produksjonen av Aguirre, Guds vrede var preget av problemer fra første stund. Den ble filmet på 35mm med et kamera Herzog hadde stjålet fra filmskolen i München. I tillegg var den peruvianske jungelen svært vanskelig for et filmteam å håndtere, og en tredjedel av budsjettet gikk til å lønne skuspiller Klaus Kinski. Aguirre ble filmet i tråd med historiens kronologi for å speile reisen til conquistadorene og deres fanger. For å gjøre kommunikasjonen med et internasjonalt crew lettere og for å gjøre filmen mer attraktiv for internasjonal distribusjon, ble all dialog spilt inn på engelsk. Lyden på innspillingen ble allikevel erstattet i postproduksjon med en tysk dubbing av høyere kvalitet, men da Kinski krevde for mye penger for å lese inn ny dialog, ble Aguirres replikker dubbet av en annen skuespiller. Aguirre var Herzogs fjerde spillefilm og hans første med filmens stjerne Kinski. Kinski kom rett fra en av sine omstridte Jesus-turneer hvor han spilte ut sin utgave av Jesus foran et sjokkert publikum som ble forbannet og utskjelt av en hysterisk Jesus-Klaus. Herzog visste allerede før innspilling at Kinski var en temperamentsfull og utilregnelig person, men han var også den eneste han ønsket i rollen som den minst like utilregnelige Aguirre. Kinskis hissige og bombastiske vesen gav ham en ufornektelig karisma som var nødvendig for å portrettere Aguirres utrolige personlighet, med troverdighet. På ett tidspunkt truet Herzog til og med etter sigende å skyte Kinski om han ikke fullførte filmingen. Til tross for vanskelighetene dem i mellom skulle de samarbeide om ytterlige fire filmer, blant dem filmklubbyndlingene Nosferatu: Nattens vampyr (1974) og Fitzcarraldo (1982). Den klaustrofobiske stemningen og den mettede kinematografien i Aguirre er unik og simpelthen magisk. Du kan nærmest kjenne svetten og tårene det tok å lage den komme sivende ut av lerretet.

I tillegg til Aguirre, Guds vrede viser Bergen filmklubb Herzogs dokumentar Min beste fiende – Klaus Kinski (1999) som er et slags kjærlighetsbrev til Klaus Kinski om det vanskelige hat/elsk-forholdet dem immellom som resulterte i fem spillefilmer.