Home » Capturing the Friedmans

Capturing the Friedmans

CTF8Tittel: Capturing the Friedmans
Originaltittel: Capturing the Friedmans
Foto: Adolfo Doring
Musikk: Bill Harrington, Andrea Morricone
Medvirkende: Arnold Friedman, Elaine Friedman, Jesse Friedman, David Friedman m.fl.
Produksjonsår: 2003
Nasjonalitet: USA
Språk: Engelsk, norske undertekster
Spilletid: 107 min.
Visningsformat: 35mm

Family affair

Dokumentarfilmskaper Andrew Jarecki hadde i utgangspunktet ikke satt seg fore å portrettere en familietragedie da han startet arbeidet med å filme hjemme hos Friedman-familien. Snarere tvert imot var hovedfokuset å fange klovnen Silly Billy på film, en populær barneselskapsunderholder hvis egentlige navn var David Friedman. Et stykke inn i prosessen ble Jarecki imidlertid klar over at Davids far og bror – Arnold og Jesse Friedman – begge var dømt for seksuelle overgrep mot barn. Resultatet ble den bejublede dokumentaren Capturing the Friedmans, som ved hjelp av Davids familiefilmer fra perioden da hans far og bror ble tiltalt og dømt, samt nyere opptak ført av Jarecki selv, viser en families langsomme og uunngåelige nedbrytelse.

Pedofili og overgrep mot barn er blytung kost, og som vist i blant annet Thomas Vinterbergs nye film, Jakten, er konsekvensene enorme dersom en ikke trår varsomt i et slikt landskap. Men som i alle rettsspørsmål er det også her rom for tvil og tvetydighet: Arnold Friedman later til å være i stand til å gjøre det han er dømt for, og offentligheten rundt ham og familiene til de fornærmede synes å være i stand til å ta imot hvilken som helst syndebukk. Det er i det hele tatt lite en som publikummer kan vite etter å ha sett ferdig filmen, og hvor mye en enn velger å fordømme de to tiltalte for sine moralske avvik, er det klart at det er mer ved denne familiens historie enn hva en først skulle tro.

Jarecki kan umulig ha visst hvilken gave han ble gitt som filmskaper da han ble tillatt tilgang til familiens private filmopptak. Bedre enn noen regissørs utspørringer og intervjuer avdekker disse videoklippene den indre familiestrukturen og lar oss slik slippe under huden på familiens medlemmer. Det er vondt å se dem måtte revurdere og redefinere sine forhold, men det er allikevel ikke uten en nærmest voyeuristisk interesse vi følger deres bemerkelsesverdige dokumentering av perioden da alt synes å ramle sammen. Der Capturing the Friedmans lar spørsmål om skyld og sannhet stå igjen ubesvarte, fremviser den tross alt bedre enn noe annet hvordan enhver vanlig familie har sine dysfunksjonaliteter, og hvordan ting så lett kan opphøre når alt kommer for en dag.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.