Home » Fucking Åmål

Fucking Åmål

1Tittel: Fucking Åmål
Originaltittel: Fucking Åmål
Manus: Lukas Moodysson
Foto: Christian Berger
Musikk: Broder Daniel
Medvirkende: Alexandra Dahlstrøm, Rebecka Liljeberg, Mathias Rust m.fl.
Produksjonsår: 1998
Nasjonalitet: Sverige
Språk: Svensk, norske undertekster
Spilletid: 89 min.
Visningsformat: DVD

Unge frustrerte jenter

Er man sint så har man lov til å banne, og Elin er sint. ”Fuckings jævla kuk-Åmål!” Hun er sint fordi ’rave’-scenen kommer til småstedet Åmål så seint at rave allerede er ut. Hun er sint fordi søsteren kaller henne en hore og at det alltid er tomt for O´boy om morgenen. Hun er sint fordi Agnes må reise helt til Stockholm om hun skal få seg en brukbar dame – i Åmål er de for trangsynte til at slik en scene kan eksistere – ingen rave, ingen lesber. Heldigvis for både Agnes og Elin ser det ut til at livet i Åmål ikke blir så ”jævla kuk” allikevel, om dog ikke akkurat slik Elin hadde sett for seg. For selv om Elin har klint med ”unngäfär 70.000 killer” er hun ikke sikker på at hun har forstått seg selv 110 prosent, noe som sakte men sikkert går opp for henne når hun blir kjent med Agnes, som ikke har klint med noen som helst. Selv om Agnes’ tragiske livssituasjon og Elins klesskap er noe man ønsker aldri hadde eksistert er det noe virkelig sårt og vakkert ved begge deler.

Fucking Åmål ble i sin tid omtalt som en av de beste svenske filmene noensinne laget. Den kom med andre ord i godt selskap, og både kritikere og publikum hyllet filmens ærlighet. Visuelt og narrativt er den strippet for unødvendig fjas og mas, den prøver heller ikke å dekke over stygge klær og ubarmhjertig ungdomsoppførsel. Lukas Moodyssons filmspråk gir oss frysninger langt ned over ryggen, fordi det stikker dypt i deg når du bevitner ungdomslivet i en svensk drabantby på slutten av 90-tallet. Ungdommer på fest, ungdommer i kantinen, ungdommer på bensinstasjonen – fryktelige mennesker over alt. Det skal dog være sagt at de fryktelige menneskene ikke er så forkastelige etter endte 89 minutter. Etter at lyset har kommet på innser man at man ikke er en litt usikker jente på 90-tallet, og at man i 2013 har fått tiårets mote og den fæle ungdomstiden litt på avstand.

Fucking Åmål er Moodyssons første langfilm. Han har senere skapt den vonde og kontroversielle Lilja 4 ever (2002), samt den litt lysteligere Tilsammans som gikk sin seiersgang i Skandinavia da den kom ut i 2000. I 2009 prøvde han seg også i Hollywood med dramaet Mammut, men det trenger vi ikke snakke om. Snakk heller om Fucking Åmål i femten år til!

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.