Home » Gratisvisning: Barbarella

Gratisvisning: Barbarella

barbarella 3Tittel: Barbarella
Originaltittel: Barbarella
Manus: Terry Southern, Roger Vadim m. fl.
Foto: Claude Renoir
Musikk: Bob Crewe & Charles Fox
Medvirkende: Jane Fonda, John Phillip Law, Anita Pallenberg, David Hemmings m.fl.
Produksjonsår: 1968
Nasjonalitet: Italia / Frankrike
Språk: Engelsk, norske undertekster
Visningsformat: Blu-ray

«Little pretty-pretty»

Jane Fonda spiller Barbarella, som svever vektløs og naken rundt i romskipet sitt samtidig som rulleteksten sensurerer hennes mest private kroppsdeler. Hun trykker på gravitasjonsknappene og deiser ned på gulvet. Så mottar hun en melding fra Dianthus, presidenten på jorden om at Duran Duran må stoppes før han erklærer krig. Han har funnet opp et positronisk våpen som for all del ikke må havne i feil hender. Hun reiser til Planet 16 i solsystemet Tau Ceti for å prøve å finne ham, men etter en kræsjlanding blir romskipet ødelagt og hun møter på flere utfordringer enn først antatt.

Barbarella er en av mange filmer fra Frankrike og Italia på 60-tallet som er basert på tegneserier. I motsetning til filmer som Diabolik (1968) og Kriminal (1966) skiller Barbarella seg ut ved at protagonisten er en kvinne. Det skal ikke legges skjul på at filmen fra Vadim sin side er en øvelse i å vise lettkledde Fonda, som på det tidspunktet også var hans kone. Filmen handlet egentlig kun om å gjøre Fonda til superstjerne, noe den i aller høyeste grad oppnådde. Det å skape en sterk og attraktiv superheltinne ble altså viktigere enn å formidle gode skuespillerprestasjoner. Som adapsjon av en tegneserie skal det likevel sies at Vadim har løst oppgaven på utmerket vis. Det tok syv mennesker til for å lage manus til filmen, og resultatet er et overflødighetshorn av ulike ideer og forestillinger. Viltlevende unger med ondsinnede dukker, en blind engel, bisarr sex i forskjellige posisjoner og en orkestral nytelsesmaskin er kun noe av det vi blir vist – alt med en erotisk undertone. Fargebruken er sprudlende og kulissene detaljrike, hvilket skaper et tydelig psykedelisk preg. De futuristiske kostymene, skapt av motedesignerne Jacques Fonteray og Paco Rabanne, skal også ha mye av æren for filmens vågale uttrykk. Selv om andelen av klede er minimal, er kostymene det filmen oftest blir husket for.

Barbarella dukker gjentatte ganger opp på lister over de dårligste filmene som noensinne er laget. Den floppet fullstendig da den kom ut. Det at 2001: En romodysse (1968) hadde premiere tidligere samme år tok antakelig mye av søkelyset vekk fra Barbarella. Spesialeffektene i filmen kunne ikke på langt nær måle seg med Kubricks epos, og ble derfor latterligjort i lys av en mer seriøs og storslått science fiction-film. Likevel kan vi understreke at kategoriene «god» og «dårlig» rett og slett ikke finnes i det estetiske og psykedeliske pop art-universet som denne filmen ble laget i. Med mindre du er en humørløs dogmatiker, en puritaner, eller en etterlevning fra den patriotiske anti-«Hanoi Jane»-bevegelsen, er det vanskelig å bli noe annet enn moret og underholdt av denne camp-klassikeren. Hvis du har lyst på en filmopplevelse med pinlige klisjeer som resulterer i hysteriske latterutbrudd oppfordres du til å ta turen til Bergen filmklubb denne kvelden. Ryktene skal ha det til at en nyinnspilling er på vei. Hva passer vel da bedre enn å lade opp med originalen – en utfordrende science fiction-film med særpreg som absolutt bør ses?