Home » Gratisvisning: Jurassic Park

Manus: Michael Crichton og David Koepp, etter en roman av Michael Crichton
Foto: Dean Cundey
Musikk: John Williams
Medvirkende: Sam Neill, Laura Dern, Jeff Goldblum, Richard Attenborough m.fl.
Produksjonsår: 1993
Nasjonalitet: USA
Språk: Engelsk, norske undertekster
Visningsformat: Blu-ray

Øgler i paradis

Da Mary Shelley i 1818 skrev «Frankenstein», ble denne lest som en advarsel mot menneskets hang til å ville leke Gud og fikle med naturen. På mange måter var det samme tråd Steven Spielberg tok opp i 1993, da han valgte å filmatisere romanen «Jurassic Park», og dermed vise hva som skjer når styrtrike millionærer lærer seg å utvinne dinosaur-DNA fra mygg bevart i rav, for så å lage verdens minst familievennlige familiepark.

For de av Bergen filmklubbs styremedlemmer som er barn av 1980- og 90-tallet, og i tillegg var dinosaurnerder, føles et handlingsreferat kanskje overflødig. Historien går allikevel slik: Nyere teknologi har gjort det mulig for et genmodifiseringsfirma å klone dinosaurer og opprette en dinosaurpark, men før denne kan tas i bruk blir de nødt til å tilkalle et knippe eksperter for å forsikre seg om at alt er trygt. Inn inviteres to paleontologer, en matematiker, samt sjefens to barnebarn – men det er øgler i paradis, og marerittet er et faktum etter at en tropisk storm og øvrige omstendigheter tvinger hele øyas strømgjerder i bakken. For bak det høyeste gjerdet lusker den største faren, herskerøglen Tyrannosaurus Rex. Plutselig var det ikke så gøy å besøke morfars temapark likevel!

Med Jurassic Park klarte Spielberg kunststykket å danke ut seg selv i konkurransen om verdens mest inntjenende film, da den slo rekorden til hans blockbuster E.T. fra elleve år tidligere. Og det er ikke så rart, for selv med vårt bortskjemte post-Avatar-blikk ser dinosaurene imponerende livaktige ut, der de gresser fra trærnes høyeste greiner eller løper etter panikkslagne barn. Følgelig sanket filmen også alle de tre Oscar-statuettene den var nominert til, og salig Stanley Kubrick lot seg overbevise om å la Spielberg gi liv til sitt ulmende filmprosjekt A.I. Artificial Intelligence, som han hadde ruget på siden 1970-tallet, i påvente av en tid da dataeffektene var gode nok til å gjennomføre det. At sistnevnte film ble heller lunkent mottatt er kanskje ingen overraskelse, men sier litt om hvor banebrytende Jurassic Park var. Andre filmer som må sies å være prisgitte Spielberg-teamets nyvunne teknologi inkluderer Peter Jacksons Ringenes Herre-trilogi, George Lucas’ Star Wars-prequeler, og den uhyre dårlige Godzilla-nyinnspillingen som fant sted i 1998.

Men nok om det. Poenget er at Jurassic Park er en film som ved hjelp av ny, banebrytende teknologi forteller om farene ved ny, banebrytende teknologi, og dermed et ganske fascinerende eksempel på hvordan virkeligheten iblant imiterer kunsten. For hvem skulle vel ikke ønske at George Lucas sluttet mens leken var god?