Home » Mannen uten minne

Mannen uten minne

Mannen uten minne 1Tittel: Mannen uten minne
Originaltittel: Mies vailla menneisyyttä
Manus: Aki Kaurismäki
Foto: Timo Salminen
Medvirkende: Kati Outinen, Markku Peltola, Juhani Niemelä, Kaija Pakarinen m.fl.
Produksjonsår: 2002
Nasjonalitet: Finland
Språk: Finsk, norske undertekster
Spilletid: 97 min.
Visningsformat: 35mm

Finsk fabel

En mann ankommer Helsinki midt på natten, setter seg i en park med kofferten på fanget og sovner. Ut av buskene dukker det opp tre pøbler bevæpnet med balltre som overfaller og raner ham. Forslått og blodig kommer han seg til slutt på sykehus, hvor han blir tatt hånd om av en sliten lege som snart erklærer ham død og forlater rommet. Idet døren går igjen, setter mannen seg opp i sengen, river sondene av brystet, og med hodet bandasjert lik en mumie stabber han seg av gårde ut i storbyen. Når M gjenvinner bevisstheten befinner han seg hos byens fattige, som har forbarmet seg over ham og gitt ham husly og pleie. Det tar ikke lang tid før han er helt frisk, men et stort handikap blir ved: han har mistet minnet.

Slik innledes Kaurismäkis rare og vakre fortelling om M, som må starte livet på nytt uten en euro i lommen, og uten å vite hvem han er. Verdenen han lever i er kald og kynisk, og menneskene rundt ham styres av egoisme og harde prinsipper. Heldigvis finnes det også humane individer der ute, som Ms nye venner på containerhavna og den sørgmodige Frelsesarme-arbeideren Irma, som M forelsker seg i.

M er totalt og hensynsløst overlatt til sin skjebne. Når han plutselig blir vitne til et bankran får M problemer med politiet fordi han ikke kan redegjøre for hvem han er. I kjølvannet av dette dukker det opp en person fra Ms tidligere liv som han blir nødt til å konfrontere…

Mannen uten minne er film nummer to i Kaurismäkis Finland-trilogi. Fortellingen formidles i et enkelt og direkte billedspråk preget av kalde farger og stiliserte scener. Filmen har vunnet flere priser, blant annet juryens Grand Prix under Cannes, samt prisen for beste kvinnelige hovedrolle. Det som ved første øyekast kan virke som en sær finsk fortelling, viser seg etter hvert å være en fabel om nestekjærlighet og livslyst i en kald verden. I likhet med andre filmer av Kaurismäki er Mannen uten minne proppfull av humor og kjærlighet til samfunnets underdogs.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.