Home » Orions belte – med innledning av Helge Jordal

Orions belte – med innledning av Helge Jordal

3Tittel: Orions belte
Originaltittel: Orions belte
Manus: Richard Harris og Jon Michelet
Foto: Harald Paalgaard
Musikk: Geir Bøhren og Bent Åserud
Medvirkende: Helge Jordal, Sverre Anker Ousdal, Hans Ola Sørlie, Kjersti Holmen
Produksjonsår: 1985
Nasjonalitet: Norge
Språk: Norsk / engelsk / russisk / tysk
Spilletid: 87 min.
Visningsformat: Blu-ray

«Som en frosk i en brønn»

En gang på åttitallet, i havområdene omkring Svalbard, kjører tre kamerater rundt på den gamle fraktskuta Sandy Hook. De livnærer seg på mer eller mindre lyssky aktiviteter, og når de har tid til overs drikker de seg fulle. Livet er problemfritt – inntil de kommer over det som ser ut til å være en sovjetisk overvåkningsstasjon på norsk område. Våre tre helter kjenner sin besøkelsestid og forsøker å komme seg unna så fort de kan, men blir oppdaget av russerne i flukten. De kommer seg tilbake til båten, men redselen for å bli forfulgt griper om seg. En tilfeldig oppdagelse gjør at de blir fanget i et politisk spill som er langt større enn dem selv.

Slik er premisset for den norske action-thrilleren Orions belte, som i 1985 ble en stor suksess på norske kinoer. Den fikk panegyriske omtaler fra de fleste kritikere, og mange mente at man for første gang så en norsk actionfilm som kunne måle seg med det man importerte fra Hollywood. Filmen gjorde rent bord under Amandautdelingen samme år, og ble også tildelt Filmkritikerprisen. Det ble til og med innspilt en engelsk versjon av filmen, som skulle tekke det internasjonale markedet. Suksessen ble likevel aldri like stor i utlandet som den ble her hjemme.

28 år etter utgivelsen er Orions belte til tider fortsatt fantastisk nervepirrende action. Likevel er det vanskelig å ikke se den med en viss ironisk distanse, slik tilfellet ofte er med gamle, norske filmer. Noen av de sleipe typene trekløveret støter på er kanskje vel karikerte, inkludert en sysselmann som hadde passet like godt inn i Olsenbanden-filmene. Scenen hvor en ung Kjersti Holmen diskuterer Svalbards rolle i den kalde krigen, med utpreget Gymnaslærer Pedersen-sjargong, er også fornøyelig. Filmen inneholder noen av de heftigste actionscenene i norsk filmhistorie, samt en finurlig fluktscene gjennom et karnevalfylt Oslo.

Ved utgivelsen var filmen smått kontroversiell, siden den problematiserte Sovjetunionens gjøren og laden på Svalbard. Norge var en liten aktør i den kalde krigen, men produsentene av filmen mente at Norge ikke utøvde sin suverenitet på øya. Hvorfor kunne ikke Norge erklære hele Svalbard for demilitarisert sone? Som det blir sagt tidlig i filmen: «a mouse doesn’t pick a fight with a bear, does it?» Sitatet oppsummerer også et hovedtema i Orions belte: enkeltmenneskets hjelpesløshet i konfrontasjon med de store kreftene.

Det er mange gode grunner til å se denne norske klassikeren. Den er fortsatt en spennende thriller, men også en nostalgitripp for åttitallsentusiaster. Den tegner et bilde av Norge som politisk aktør i en nær fortid, som likevel virker uendelig lenge siden. Filmen er også en hjørnestein i bergensk kulturarv, takket være den eminente Helge Jordal i hovedrollen som den godhjertede slasken Tommy.

Med det kalde Nordishavet som bakteppe, og et uimotståelig åttitallssoundtrack er det vanskelig ikke å la seg rive med. Til tross for – eller snarere på grunn av – at Orions belte fremstår relativt utdatert, er dette meget god underholdning.

Hovedrolleinnehaver Helge Jordal blir med oss denne kvelden og holder en innledning før visningen.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.