Home » The Arbor

The Arbor

1Tittel: The Arbor
Originaltittel: The Arbor
Foto: Ole Bratt Birkeland
Musikk: Harry Escott, Molly Nyman
Medvirkende: Christine Bottomley, Manjinder Virk, Natalie Gavin, m.fl.
Produksjonsår: 2010
Nasjonalitet: Storbritannia
Språk: Engelsk, engelske undertekster
Spilletid: 94 min.
Visningsformat: Blu-ray

Geniet fra den britiske slummen

The Arbor er den kritikerroste dokumentaren om den avdøde, britiske dramatikeren Andrea Dunbar – temmelig ukjent i Norge, men genierklært i sitt hjemland. Et klassisk eksempel på britisk sosialrealisme. Dunbar vokste opp i Bradford, West Yorkshire, en slum hvor briter og innvandrere lever side om side, men rasismen likevel regjerer. Fattigdom er normen. Andrea Dunbar hadde altså ingen naturlig grobunn for sin karriere, men lyktes til tross for dette å bryte gjennom med de realistiske stykkene «The Arbor» og «Rita, Sue and Bob Too», i en alder av henholdsvis 15 og 21 år.

Regissør Clio Barnard gjør noe enormt modig med The Arbor – istedenfor å velge den konvensjonelle dokumentaren som format, lager hun her en film som tilsynelatende kunne vært fiksjon, men som unektelig er knyttet til virkeligheten. Barnard har intervjuet familie, venner og bekjente av Andrea Dunbar, for så å hyre inn profesjonelle skuespillere til å mime til lydopptakene hun gjorde med dem. Resultatet er fortryllende rått, nervepirrende og rørende.

Til tross for sin suksess innen teater, er det ikke til å komme fra at Andrea Dunbars liv begynte, var og endte tragisk. Etter å ha blitt gravid som femtenåring, fødte Dunbar barnet seks måneder inn i svangerskapet, til en pakistansk far. Dette var lite populært i et nabolag preget av pur rasisme. Hun ble senere trebarnsmor, og fikk alle barna med forskjellige fedre. Utover i tjueårene ble hun alkoholisert, og døde av hjerneblødning kun 29 år gammel, på en pub. Hennes eldste datter Lorraine ble senere heroinavhengig, og ble dømt for uaktsomt drap på sitt eget barn, som ved en ulykke fikk i seg metadon. Ja, Dunbars historie er tragisk, men også opprivende og interessant.

The Arbors uttrykk underbygger filmens tema og gjør det til slik en skjellsettende opplevelse. Kombinasjonen av skuespillernes kroppspråk, samt vissheten om at ordene og lydene vi hører faktisk har blitt ytret av menneskene som kjente Dunbar personlig, er både foruroligende og fascinerende.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.