Home » The Night of the Hunter

The Night of the Hunter

Night of the Hunter 1Tittel: The Night of the Hunter
Originaltittel: The Night of the Hunter
Manus: James Agee, etter en roman av Davis Grubb
Foto: Stanley Cortez
Musikk: Walter Schumann
Medvirkende: Robert Mitchum, Shelly Winters, Lillian Gish, James Gleason, Evelyn Varden m.fl.
Produksjonsår: 1955
Nasjonalitet: USA
Språk: Engelsk
Spilletid: 93 min.
Visningsformat: 35mm

What would Powell do?

Gjennom en medfange finner seriemorder og selvutnevnt predikant Harry Powell ut at fru Harper er i besittelse av verdifullt tyvegods, uten at hun selv er klar over det det. Powell vil få fatt på verdiene, og planen er enkel: reise til fru Harpers hjemby, sjarmere og gifte seg med henne, manipulere barna hennes til å finne frem verdisakene for så å stikke av med dem. Skulle planen produsere noen lik så er det bare en naturlig del av predikantens guddommelige virke.

The Night of the Hunter er en underlig film. Delvis religøs fabel, delvis noir-thriller. På én side fremstår den som en småspekulativ b-film adaptert fra en kioskroman. Samtidig preges den av et inspirert formspråk som hører hjemme i en helt annen klasse filmskapere.

Den ekspressive, kontrastfylte lyssettingen, taggete skygger og interiør, er så stilisert at den i grunn føler å passere datidens film noir og får tankene til å vandre tilbake til 1920-tallets tyske ekspresjonisme. Fotograf Stanley Cortez bruker scenografi og skygge på elegant vis for å maskere utsnitt og innramme motiver. Filmens estetikk gir den i grunnen et pompøst, teatralsk preg, som understreker skildringen av den klassiske kampen mellom godt og ondt.

Robert Mitchums prestasjon i rollen som filmens morderpredikant kan ikke prises nok, og kan med sikkerhet sies å ha vært en sentral inspirasjonskilde for mange av filmhistoriens mest minneverdige seriemorderroller. Det som gjør Powell til en så uhyggelig skurk er måten han klarer å tvinne alle han møter rundt lillefingeren, samtidig som vi er klar over hans uhederlige intensjoner. Han er en klassisk ulv i fåreklær, og den eneste som gjennomskuer ham er hans egen stesønn.

The Night of the Hunter har først i de senere årene blitt gjenoppdaget, og har i dag nådd kultstatus til de grader, ikke bare som et stilstudie, men også som en film med en genuint uhyggelig atmosfære som fortsatt holder koken i dag.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.