Home » Akira

Språk: Japansk
Visningsformat: Blu-ray

PUT YOUR HANDS UP FOR NEO-TOKYO

Neo-Tokyo, år 2019: Det er 31 år siden eksplosjonen som satte i gang tredje verdenskrig la Tokyo i ruiner. Byen er gjenreist, men er preget av sosial uro og gjengkriminalitet. Innerst i en bar i en luguber del av byen, iført en karakteristisk signalrød motorsykkeldress, står unggutten Kaneda bøyd over en jukeboks. Han er leder for motorsykkelgjengen Capsules, og suser rundt i Neo-Tokyo på sin spesialbygde røde sykkel. Et gjengmedlem entrer baren, og drar Kaneda med seg for å slåss mot en rivaliserende gjeng. Utenfor baren står Kanedas ikke fullt så tøffe barndomsvenn, Tetsuo, og beundrer kameratens røde motorsykkel. Guttene erter ham litt, før de alle kaster seg på syklene og kjører ut i natten. CD-en fra jukeboksen begynner å spille og vi blir vitne til en forrykende motorsykkeljakt gjennom Neo-Tokyos neonbelyste gater, passende akkompagnert av herlig åttitallssynth, mesterlig mikset med indonesisk perkusjon, progrock, tradisjonell japansk «noh» og klassisk europeisk musikk. Samtidig som dette utspiller seg, jakter militæret på en liten, grønnhudet gutt med helt spesielle krefter. Alt kulminerer på motorveien, da Tetsuo faller av sykkelen i det han holder på å kjøre på den lille gutten. De blir snart omringet av militærhelikoptre, og både gutten og en hardt skadet Tetsuo blir tatt med tilbake til hovedkvarteret. På militærets lab blir Tetsuo omfattende undersøkt, og det viser seg at han er i besittelse av evner ikke ulike de en viss Akira hadde 31 år tidligere…

Regissør og manusforfatter Katsuhiro Otomo begynte karrieren sin som tegneserietegner, men hadde alltid vært fascinert av filmmediet. Som ung gutt reiste han ofte inn til byen med tog for å se amerikanske importfilmer som Bonnie and Clyde (1967) og Easy Rider (1969). «Akira» så først dagens lys i form av en tegneserie publisert i samleheftet «Young» i 1982. Serien ble en umiddelbar suksess og toppet snart bestselgerlistene. Da Otomo fikk en forespørsel om å lage en animert adapsjon av serien, sa han ja på betingelse av at han fikk beholde fullstendig kreativ råderett over prosjektet. Otomo har senere uttalt at det kun var gjennom animasjon at «Akiras» univers kunne bli fullkomment realisert. Gjennom bevegelige bilder kunne han skildre dybden og omfanget av den vidstrakte byen på en måte som ikke lot seg formidle gjennom rutene i et tegneseriehefte.

Streamline Pictures fikk distribusjonsrettigheter til filmen i USA, etter at både George Lucas og Steven Spielberg hadde dømt filmen som umulig å markedsføre. Akira oppnådde på tross av den dystre spådommen raskt kultfilmstatus gjennom en rekke uoffisielle midnattsvisinger i USA. Filmen har vært inspirasjonskilde for blant annet The Matrix (1999) og blir hyppig referert til i andre filmer. Akira er spekket med referanser, fra Fritz Langs Metropolis (1927) til Andrei Tarkovskys Stalker (1979).

Filmen anses som en av tidenes beste animasjonsfilmer og blir fortsatt beundret for sin eksepsjonelle visuelle fremstilling av Otomos storslagne fortelling. Dette er en film som virkelig fortjener å bli sett på det store lerretet!