Home » Damsels in Distress

Damsels in Distress

damsels-in-distress02Tittel: Damsels in Distress
Originaltittel: Damsels in Distress
Manus: Whit Stillman
Foto: Doug Emmett
Musikk: Mark Suozzo
Medvirkende: Greta Gerwig, Analeigh Tipton, Megalyn Echikunwoke, Carrie MacLemore
Produksjonsår: 2011
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 99 min.
Visningsformat: Blu-ray

Bourgeois, schmourgeois

Den unge studinen Lily skifter skole til universitetet Seven Oaks og før hun vet ordet av det blir hun fanget opp av en gjeng velmenende jenter som skal føre henne inn på universitetslivets rette vei. De smått konservative unge ladyene Violet, Heather og Rose setter pris på god parfyme og elegante klær, og siterer Vårherre og Jane Austen om hverandre. De ønsker å bringe universitetet tilbake til fordums tider og innføre et visst intellektuelt og kulturelt nivå. I tillegg driver de det særegne frat-houset «the suicide prevention center», hvor de skal forhindre deprimerte studenter i å ta selvmord, ved hjelp av kaffe, donuts og steppedans. Hva angår kjærlighet menger de seg med playboyen Charlie, drømmeprinsen Xavier og «doufus»-ene (eller, «doufi» er den korrekte flertallsformen) Frank og Thor. De innser etter hvert at tilværelsen på universitetet kan tære på selv de beste.

Regissør Whit Stillman gjorde seg bemerket på 1990-tallet med sine skildringer av de såkalte «doomed bourgeois in love» – unge, intellektuelle, amerikanske overklassemennesker som famler rundt i kjærlighetens irrganger. Filmene Metropolitan (1990), Barcelona (1994) og The Last Days of Disco (1998) er udiskutable indieklassikere. Det ble imidlertid stille utover 2000-tallet før han i 2011 vendte tilbake med Damsels in Distress. Filmen vakte stor begeistring på en rekke filmfestivaler, men nådde dessverre aldri norske kinoer.

Damsels tar opp igjen flere temaer fra nittitallsfilmene: Violet drømmer for eksempel om å skape en internasjonal dansefeber á la «the twist», som fører tankene til den fornøyelige sluttscenen i Last Days of Disco. Hun bestemmer seg også for å kun gå ut med mindre attraktive gutter (les: tapere), ikke ulikt Teds filosofi i Barcelona. De vil begge unngå det de anser som det største problemet i samtidens sosiale liv, nemlig tendensen til å alltid søke noen som er kulere enn en selv.

Som alltid klarer Stillman å skape en finstemt, intelligent og nostalgisk komedie som også rommer en umiskjennelig sårhet. Den kan beskrives som en slags besteborgerlig kusine av Girls og Frances Ha.

Rykter vil ha det til at flere Stillman-prosjekter er på vei, og først ut skal være en fjernsynsserie kalt The Cosmpolitans. Den skal være en løs oppfølger til Metropolitan og har blant andre Chloë Sevigny, Adam Brody og Carrie MacLemore på rollelisten. Stillman har beskrevet serien slik: «It’s sort of Metropolitan meets Barcelona in Paris. With some Last Days of Disco thrown in.» Med andre ord 100% Stillmansk og definitivt noe å se frem til.

Damsels in Distress er en perfekt introduksjon til Whit Stillmans finurlige, lille filmunivers som fortjener langt større oppmerksomhet. Bergen filmklubb tar affære og gir deg en lenge etterlengtet norgespremiere!

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.