Home » Kniven i vannet

Kniven i vannet

Tittel: Kniven i vannet
Originaltittel: Nóz w wodzie
Manus: Jerzy Skolimowski, Roman Polanski, Jakub Goldberg.
Foto: Jerzy Lipman
Musikk: Krzysztof Komeda
Medvirkende: Leon Niemczyk, Jolanta Umecka, Zygmunt Malanowicz
Produksjonsår: 1962
Nasjonalitet: Polen
Språk: Polsk
Spilletid: 91 min.
Visningsformat: Blu-ray

SKIP O'HOI, KAPTEIN!

knife-in-the-water2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Et ektepar sitter i bilen på vei til sin seilbåt. På veien holder de på å kjøre på en ung haiker. Det ender med at de plukker han opp og siden inviterer ham med seg på seilturen. Ombord utvikler det seg straks et trekantdrama med sterke psykologiske spill.

 

Filmen er skutt i vakker svart/hvitt og bildene er akkompagnert av frisk jazzmusikk som kan minne om franske nybølgefilmer. Innspillingen må ha bydd på store utfordringer da det meste av filmen utspiller seg på havet. Kameraet er til stadighet plassert på dekket av båten, noe som skaper en klaustrofobisk effekt hvor det å unnslippe konflikter blir uunngåelig. Bildene er ofte rene og enkle med få detaljer, men mye symbolbruk opprettholder en interesse i hver tagning.

 

Det sies at Kniven i vannet var den første kommersielle filmen etter annen verdenskrig som tok for seg annen tematikk enn krig. Noen vil derfor hevde at filmen banet vei for nye tematiske strømninger i polske filmer utover 60-tallet. Sammen med manusforfatter Skolimowski, som også var en produktiv regissør, utforsket Polanski mellommenneskelige relasjoner i sine filmer.

 

Til tross for at Polanski hadde regissert mange studentfilmer og kortfilmer, regnes Kniven i vannet som hans første spillefilm. Den fikk umiddelbart gjennombrudd da den ble nominert til Oscar for beste fremmedspråklige film, som den første fra Polen. Polanski – som kanskje kan sies å ha skapt mer kontroverser utenfor lerretet enn det han gjorde på – regisserte siden noen av de beste og mest anerkjente filmene i historien, som Chinatown, Rosemary’s Baby, Pianisten, og mer nylig, Skyggen.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.