Home » Nosferatu

Nosferatu

tumblr_mj7gdtbVwE1qzr8nao1_1280Tittel: NOSFERATU: PHANTOM DER NACHT
Originaltittel: NOSFERATU: PHANTOM DER NACHT
Manus: Werner Herzog
Foto: Jörg Schimdt-Reitwein
Musikk: Popol Vuh
Medvirkende: Klaus Kinski, Isabelle Adjani, Bruno Ganz.
Produksjonsår: 1979
Nasjonalitet: Vest-Tyskland/Frankrike
Språk: Tysk
Spilletid: 107 min.
Visningsformat: 35mm

Edward Cullen, ta deg en bolle.

Det er 1850 i den lille, billedskjønne byen Wismar. Eiendomsmegler Jonathan Harker får et lukrativt jobboppdrag: en viss grev Dracula ønsker å kjøpe en eiendom i byen. Hans kone, Lucy, får vonde mareritt og forutser trøbbel for hennes ektemann. Hun ber ham la være å reise, men Harker insisterer på å ta oppdraget og legger ut på en strabasiøs ferd mot Transylvania. På veien blir han flere ganger advart mot å oppsøke grev Draculas slott, men Harker fnyser av advarslene og fortsetter reisen. Han kommer omsider frem til slottet og blir møtt i døren av en fryktinngytende skikkelse: sort kappe, blekt ansikt, spisse ører, negler og fortenner. Skikkelsen introduserer seg som Grev Dracula. Harker får kost og losji hos ham i påvente av at eiendomsavtalen skal underskrives, men innser raskt at han er havnet i klørne til en vaskeekte vampyr. Han forstår at han er nødt til å komme seg unna så fort som mulig, men Dracula har fått blod på tann. Harkers besøk vil få fatale konsekvenser når vampyren setter kursen mot Wismar.

Nosferatu: Phantom der Nacht er en horror/drama-film regissert av den tyske mesteren Werner Herzog, basert på Bram Stokers legendariske roman Dracula fra 1897. Den er også sterkt inspirert av bokens første filmatisering, nemlig den tyske stumfilmklassikeren Nosferatu fra 1922. Herzog har fremholdt denne som den viktigste tyske filmen noensinne, og en hjørnestein innen den tyske ekspresjonismen.

Nosferatu er den andre filmen regissøren lagde sammen med villstyringen Klaus Kinski. Deres samarbeid er blitt stående i filmhistorien som et av de mest fruktbare og fascinerende, men også de mest beryktede og myteomspunnede. Kinski var en egoist av dimensjoner og endte konsekvent opp i heftig munnhuggeri med Herzog og resten av crewet. Herzog har likevel uttalt at galskapen var en unik kvalitet hos Kinski så lenge man fikk omformet denne til noe kreativt. Kinski leverer da også en særdeles overbevisende Nosferatu i denne filmen, og man kan vanskelig tenke seg en mer passende skuespiller for rollen.

Som i flere av Herzogs filmer fra denne tiden står det tyske krautbandet Popol Vuh for lydsporet. De tilfører et passe grøssende element til de bleke og grelle fargene som gjennsomyrer filmen. Det er vått og kaldt, skittent og håpløst. Med andre ord: Alt er duket for Grev Draculas – Nosferatus – skjebnesvangre ankomst.

Legg igjen en kommentar!

Vær vennlige og konstruktive.