Home » Sin City

Manus: Frank Miller
Foto: Robert Rodriguez
Musikk: John Debney, Graeme Revell og Robert Rodriguez
Medvirkende: Mickey Rourke, Bruce Willis, Jessica Alba, Clive Owen, Benicio del Toro, Elijah Wood m.fl
Produksjonsår: 2005
Nasjonalitet: USA
Språk: Engelsk
Visningsformat: Blu-ray

«Worth dying for. Worth killing for. Worth going to hell for. Amen.»

Vold, sex og korrupsjon er bare noen av ingrediensene den fiktive byen Sin City har å by på. Den er full av fortapte sjeler, og i filmen følger vi historien til tre av dem. Fortellingene er hentet fra tegneserieskaper Frank Millers Sin City-univers som i alt består av syv tegneserieromaner. I filmen representeres hovedsakelig tre av disse: «That Yellow Bastard», «The Hard Goodbye» og «The Big Fat Kill».

I den første historien møter vi den gode politimannen Hartigan som jobber i et hav av korrupsjon. Hans eneste viljefaste tanke er å redde den lille jenta Nancy fra en pedofil kriminell, som etter hvert går under navnet «That Yellow Bastard». I den andre fortellingen stifter vi bekjentskap med den barske og ustriglede karakteren Marv, som desperat prøver å finne ut hvem som har drept hans elskede Goldie (som i bunn og grunn var et one night stand). På vei for å løse gåten, dreper han alt i sin omkrets på to bein. I den siste fortellingen møter vi hobbyhelten Dwight som liker å komme kvinner i nød til unnsetning, og roter seg opp i de mest prekære situasjoner.

Sin City er en av de første filmene i historien til å bli laget heldigitalt, og har for mange filmskapere i ettertid satt standarden for hvordan dette gjøres med stil. Men dens uttrykk skiller seg fremdeles ut blant filmer flest i dag, selv nesten ti år etter den ble laget. Det kommer trolig av det bevisste valget fra filmskaperne om å adaptere Frank Millers estetiske utrykk, som så og si er stemplet fra tegneserieromanene hans og over på filmlerretet.

Det kontrastfylte svarte og hvite med en klatt av farge her og der, eksperimentering med det positive og negative rom, er noe av det som karakteriserer Millers grafiske stil.
Det er ikke vanskelig å sammenligne Sin City med film noir fra 1940-tallet, dette gjelder både stilmessig og tematisk. Dette har nok sin forklaring i at Millers store inspirasjonskilde til Sin City var «Hardboiled»-romanene fra 1920-tallet, som også var utgangspunktet for de fleste filmene i film noir-sjangeren et par tiår senere. Dashiell Hammett, Raymond Chandler og James M. Cain er, for å nevne noen, eksempler på forfattere kjent innen denne særegne krimgenren.
Sin City er kanskje ikke den mest lettbente filmen å ta fatt på en mørk og dyster regndag i Bergen, men desto mer passende. Humoren er mørk og karakterene uimotståelig sjarmerende på sin måte. Om man har gått glipp av denne filmperlen, er det høyst på tide å tre inn syndenes by.