Home » Støv på hjernen

Manus: Øyvind Vennerød og Jørn Ording
Foto: Ragnar Sørensen
Musikk: Maj Sønstevold
Medvirkende: Inger Marie Andersen, Odd Borg, Kari Diesen, Wenche Foss m.fl.
Produksjonsår: 1959
Nasjonalitet: Norge
Språk: Norsk
Visningsformat: DCP

Frustrerte fruer anno 1959

I Støv på hjernen strever en rekke husmødre med å opprettholde den perfekte fasaden, samtidig som deres ektemenn arbeider, leser avisen og røyker pipe. Midt i husmoryrkets gylne tidsalder flytter husmoren Randi inn sammen med sin mann i en nyetablert drabantby, befolket av et flertall pliktoppfyllende husmødre. Husmødrenes dag består av husarbeid, barneoppdragelse og håndarbeid – og når kvelden kommer orker ikke kvinnene å gi sine ektemenn deres etterlengtede sengekos. Dette fører til at flere av ekteskapene begynner å rakne. Husmødrenes menn føler de kommer i andre rekke etter husarbeid, og flykter gjerne inn i armene på en rekke enslige kontordamer. Hustruene danner dermed foreningen «Radikale husmødres forening» for å redde sine ekteskap.

Støv på hjernen er basert på Eva Ramm sin omdiskuterte bok med samme tittel, som kom ut i 1958. Boken ble da sett på som et humoristisk innlegg i kvinnesaksdebatten, i en periode da ekteskapet som institusjon hadde sin storhetstid. Filmen utløste en bølge av komedier, der handlingen var lagt til de nye drabantbyene som vokste frem i utkanten av Oslo på femtitallet. Mer enn en million kinogjengere så disse filmene, som fikk navnet «Lambertseterkomediene» – med Støv på hjernen som den mest sette. I filmen finner man noen av de aller største norske skuespillerne på denne tiden, som Inger Marie Andersen og Kari Diesen.

Selv om filmen kanskje ved første øyekast kan oppfattes som noe overspilt, var allikevel handlingen og temaet i filmen så kontroversielt at den fikk mye oppmerksomhet. Støv på hjernen regnes som en av de viktigste tidlige norske komediene. Filmen gir et variert innblikk i datidens husmorssamfunn – et konstant strev etter å opprettholde det perfekte ytre. Kvinnene strever både med barnepass, matlaging, rengjøring, håndarbeid og alskens husarbeid. Filmen er kanskje mest interessant for sitt fokus på kjønnsroller og arbeidsfordeling – noe som gjør den like relevant den dag i dag.

«Det har vært en god husmor det, som opp oppfant fredagsrengjøringen.»